Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Hótalp

Az egyik legrégebbi közlekedési eszköz, amely nagy hóban nélkülözhetetlen. Hajdan a hótalpakat fából (keret) és bőrszíjból (szita) állították elő, majd később fából és kötelekből. Manapság a hótalpak műanyagból készülnek, de előfordulnak olyanok is, amelyeknek fémkeretük és szintetikus szitájuk van.

A hótalpak könnyűek, erősek és használatuk egyszerű. Célszerű túrabotot vagy síbotot használni hozzájuk, hogy könnyebb legyen az egyensúlyunkat megőrizni, és könnyebbé tegyük a felfelé haladást is.

A hótalpakon többféle kötéssel találkozhatunk. A legelterjedtebbek a bakancs fejét és sarkát különbözőképpen átfogó csatos hevederek. A legjobban használhatók a snowboard-kötéshez hasonlóak, mivel könnyen a lábbeli méretéhez állíthatóak, továbbá egyszerű a be- és kicsatolásuk.

A hótalpak formája a használat típusától függ. Az, hogy mekkora hótalpra van szükséged, a felszereléssel együtt mért súlyodtól és a hóviszonyoktól függ. Bizonyos hótalpakon kicsi szögek találhatók a kötés alatt, amelyek megkönnyítik az akaszkodást a firnes hóban. Néhány modellnek pedig a sarkán és/vagy oldalán fűrészfogas lapok is vannak, amelyek megakadályozzák az oldalra kicsúszást.

Meredekebb terepre, hosszabb emelkedésre csak a sarokemelővel és fogakkal felszerelt modellek (pl.: MSR Evo Ascent, MSR Lightning Ascent, TUBBS Flex Alp) alkalmasak. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a hótalpakat nem meredek, jeges emelkedőkön történő haladásra találták ki, hanem arra, hogy a mély hóban történő járást megkönnyítsék, ezáltal nem süllyedünk el derékig benne.

Ma már vannak kifejezetten nők és gyermekek részére kifejlesztett hótalpak is.

A hótalpas túráink során a hótalpakat (TSL Rando 225 és 226) mi biztosítjuk a résztvevőknek!

Saját szervezésű túráidhoz tőlünk is bérelhetsz hótalpakat.

A bérlés feltételeit az árlista menüpont alatt találod.