Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Dolomitok via ferrata (Pomagagnon-, Sextener- és Tofana-csoport)
5 nap

„Ez a dolomitfelszín egyedülálló a világon. Látványa olyan érzéssel tölt el, mintha idegen bolygón járnék. A kövek e lenyűgöző kertje 200 millió évvel ezelőtt született a tengerek mélyén. Sokan talán azért vonzódunk oly szenvedélyesen ezekhez a hegyekhez, mert olyanok, mintha csak gyermekkori rajzaink keltek volna életre. A Dolomitokba nem pihenni jár az ember... Itt született meg a klasszikus sziklamászás, itt kezdte pályafutását sok híres alpinista, köztük Dibona, Comici, Cassin és Messner.
Az első világháború alatt az osztrák és olasz katonák egyaránt hatalmas erőfeszítéseket tettek, hogy megfigyelés alatt tartsák a Dolomitok csúcsai mentén húzódó határszakaszt. Sok turistaút részben vagy végig régi katonai útvonalon halad. Láthatunk épületromokat, létramaradványokat, barlangokat és fakunyhókat. A Tofana di Rozes több száz méteres alagútjait még ma is használjuk. Természetesen inkább a táj szépsége és a mozgás élménye miatt választjuk ezeket az útvonalakat, hiszen a romok nem annyira jelentősek. Talán nem is túl érdekesek, de mindenképpen elgondolkodtatóak..."

Pascal Sombardier: Dolomitok (Via ferraták az Olasz Alpokban)

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Cortina d'Ampezzo: kb. 750 km)
Találkozó 18.00-19.00 óra között a város dél-nyugati részén, a „T.Boite" patak mellett található Rocchetta kemping bejárata előtt.
Az éjszakát a kempingben (sátorban) töltjük.

2. nap:
Punta Fiames (2240 m) – Michielli Strobel Ferrata
Ez a ferrata a Cortina d'Ampezzo északi részén található Olympia kemping közeléből indul. Az út első szakasza meredek törmeléklejtőn vezet, majd utunk nagy részét széles párkányokon tesszük meg. A csúcs előtt egy meredek kitett szakasz vár még ránk. Fentről ragyogó panorámában gyönyörködhetünk. Pihenést követően egy meredek törmeléklejtőn ereszkedünk le autóinkhoz.
Menetidő: kb. 6-7 óra
Szállás: kempingben

3. nap:
Innerkofler és Forcelle út – Monte Paterno (Paternkofel, 2744 m)
Szálláshelyünkről reggel indulunk járműveinkkel. Az Auronzó menedékházig (2320 m) fizetős műúton megyünk, majd a Dolomitok egyik legismertebb és legszebb területéhez, a Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen vagy Három Csúcs) lábához érkezünk. Innen gyalog folytatjuk utunkat.
Az út a parkolótól 1 óra a Locatelli menedékházig (Drei Zinnen Hütte, 2405 m), és 2 óra 30 perc a Luka-Innerkofler úton a Monte Paterno csúcsáig. Visszafelé 1 óra a Forcelle út, majd innen további 1 óra a parkolóig.
Menetidő: 5 óra 30 perc (+ 2 óra 30 perc, ha meg szeretnénk mászni a Torre di Toblint)
Szállás: kempingben

4. nap:
Giovanni Lipella via ferrata (Tofana di Rozes, 3225 m)
A kempingből kora reggel indulva autóval megyünk a kb. 15 kilométerre található, 2083 méter magasan lévő Dibona menedékházig, ahonnan gyalog indulunk tovább. Egy alagút bejárata előtt kezdődik a via ferrata. Az útvonal mentén – melyet már az első világháborúban harcoló katonák is használtak – számos történelmi emléket fedezhetünk fel. Megnézzük a Tre Ditát. Minden ujj egy-egy torony, amelyet 1916-ban a katonák vájtak ki a hegy fokából. Innen a Giusanni menedékház (2580 m) érintésével indulunk vissza a Dibona menedékház parkolójába.
Menetidő: kb. 8 óra
Szállás: kempingben

5. nap:
A reggeli sátorbontás és összepakolás után egyénileg utazunk haza Magyarországra.

Az időjárás és a társaság erőnlétének függvényében a túrák sorrendisége változhat!

Túra nehézsége  

Michielli Strobel (C, I+), Torre di Toblin (C), Monte Paterno (B, I), Forcelle (A/B), Marino Bianchi (C), Ivano Dibona (B)

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák, sátor, hálózsák, derékalj, túrabot.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!

Létszám

A via ferrata túra indításához szükséges minimális létszám 5 fő, a maximális 7 fő.

Ár

75.000,- Ft

Dolomitok via ferrata (Pomagagnon-, Sextener- és Tofana-csoport)
5 nap

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés díját, a túravezető(k) felvonóval és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza

A résztvevők útiköltségét, a túravezető útiköltségét (a túravezető is az utasokkal utazik ki a telekocsi rendszerben, azonban a ráeső költségeket az utasok állják), a felmerülő parkolások díját,  a fizetős út díját, a felvonók díját, a szállás költségét, valamint az étkezést és a biztosítást. Az utazás költsége oda-vissza (az üzemanyagköltség /Budapest – Cortina d'Ampezzo – Budapest: kb. 1500 km/, és az autópályadíjak) összesen kb. 60.000 Ft/autó. A szállásköltség kb. 25-30 EUR/fő/éj.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért a TrekWolf Kft. nem tud felelősséget vállalni.

Utazás  

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Cortina d'Ampezzo: kb. 750 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező:

Szállás  

4 éjszaka Cortina d'Ampezzo város dél-nyugati részén, a „T.Boite" patak mellett található „Rocchetta" nevű kempingben, saját sátrainkban. A kemping területén tiszta és kulturált vizesblokk található. Internet hozzáférés, valamint mosási és szárítási lehetőség is van, amit külön térítés ellenében használhatunk. A kemping rendelkezik egy kis élelmiszer üzlettel, de a közelben étterem is található.
Az általunk feltüntetett szálláslehetőség csak ajánlás, attól színvonalasabb szállást is választhatsz, ebben az esetben azonban a szállásfoglalást egyedi igényeidnek megfelelően már Neked kell intézned. A lényeg, hogy a találkozási ponton a kiírás, vagy a túravezetővel egyeztetett időpontban ott legyél.

Időjárás

Időjárás

Biztosítás  

Ehhez a túránkhoz az EUB Nívó, vagy Top utasbiztosítását ajánljuk Sport Extra kiegészítéssel.

Sport-Extra biztosítást szeretnék kötni

Túravezetők  

Pecsők István

Pecsők István

2002-ben kezdtem el mászni az olasz Júliai-Alpokban, ahol egy menedékházban a 'Rifugio Corsi'-ban dolgoztam. A hely 2,5 óra kapaszkodásra van a legközelebbi parkolótól, és paradicsom a sziklamászók számára. A ház üzemeltetője és barátai (barlangi mentők, hegyivezetők) voltak első oktatóim és mászótársaim. 10 év itt, egyre jobban elkötelezett a mászás iránt, kerestem a lehetőséget, hogy megosszam a benne talált örömömet és tapasztalataimat.
Itthon, már magyar nyelven a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudomyányi Karának Továbbképző Intézetében szereztem hegymászó/sziklamászó sportedzői képzettséget.

Képzettségek:
• Vizsgázott hegymászó
• Hegymászó sportedző - OKJ (Testnevelési Egyetem, 2011)
Tagja az alábbi szervezeteknek:
• Üveghegy Sportegyesület (ÜSE)
• Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK)
• Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSz)
• Oesterreichischer Alpenverein (OeAV)

Szabolcs Zoltán

Szabolcs Zoltán

A hegyek már gyerekkorom óta izgatták a fantáziám, így igyekeztem amint lehetett el is jutni oda, de ténylegesen csak 2003-ban kezdtem el aktívan foglalkozni a mászással. Kezdetben fal- és szikla-, majd a magashegyek megmászásával is megismerkedtem és szerelembe estem. Kezdetben elsősorban az osztrák Alpok sziklafalait vettem célba, de aztán a magasabb régiókban is kipróbáltam magam Ausztria, Olaszország, Svájc, Franciaország 3-4 ezres csúcsain, sokat tanulva a sikerekből és még többet a kudarcokból. Közben elvégeztem a megfelelő tanfolyamokat, hogy vizsgázott hegymászó legyek.

Turos Attila

Turos Attila

1973-ban születtem Siófokon, majd a pécsi egyetemi éveket követően Budapesten telepedtem le. Nős vagyok és egy 10 éves kisfiú apukája. Sportpályafutásom első 30 évében asztaliteniszeztem, majd néhány év hosszútáv és terepfutás után 2013-ban kezdtem hegyet, majd később sziklát mászni. Mászásaim elsősorban az Alpokra és a Tátrára korlátozódtak. Rendszeresen teljesítménytúrázom 20-50 km-es távokon, kül- és belföldön egyaránt.

Képzettségeim:

Alapfokú sziklamászó tanfolyam

Nyári magashegyi tanfolyam

Téli magashegyi tanfolyam

Jégmászó tanfolyam

Tagságaim:

MAHOE

JAMES

OeAV

További információk

Csoportoknak (minimum 5 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Térkép:
TABACCO, 1:25 000 Nr. 03 Cortina d'Ampezzo E Dolomiti Ampezzane
TABACCO, 1:25 000 Nr. 010 Dolomiti Di Sesto Sextener Dolomiten

Irodalom:
Pascal Sombardier: Dolomitok (Via ferraták az Olasz Alpokban)
Christjan Ladurner: Klettersteige für Einsteiger (Südtirol-Dolomiten-Gardasee)
Klettersteig-Atlas, Band 2: Italien Nord (2009., Schall-Verlag)