Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Hasznos információk

 1. Hírlevél
 2. Cégeknek
 3. Ingyenes túrák
 4. Regisztráció
 5. Kedvezmények
 6. Ajándékutalvány
 7. Bérletek
 8. SZÉP Kártya
 9. Biztosítás
 10. Túrák időpontja
 11. Túrák nehézsége
  • Alpesi mászás/jégmászás
  • Sziklamászás
  • Via ferrata utak besorolása
  • Túrák TrekWolf besorolása
 12. Utazás
 13. Szállás és étkezés
 14. Technikai felszerelés
 15. Ruházat és felszerelés
 16. Elsősegély csomag
 17. Ajánlott irodalom

Hírlevél

Aktuális túráinkról, azok időpontjairól, kedvezményeinkről, hegymászással kapcsolatos eseményekről és hírekről, valamint partnereink évközi akcióiról havonta egy-két alkalommal hírlevelet küldünk. Ha szeretnél ezekről első kézből információt szerezni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Cégeknek

Céges (incentive) túrák és csapatépítő tréningek.

Társaságunk vállalja cégek munkatársai, iskolai osztályok vagy nagyobb baráti társaságok egyéni túraelképzeléseinek megvalósítását. Elsősorban azokban az országokban vagyunk otthon, ahová programjainkat is szervezzük, de ettől függetlenül természetesen más helyszínekre is biztonsággal elkalauzoljuk megrendelőinket.

Az „incentive” olyan utakat jelöl, melyek lényege a résztvevők ösztönzése, egy csapat hatékonyságának növelése, amelyet a közös élmények szerzésén keresztül lehet elérni. Ma már egyre több cég fedezi fel az ilyen utakban rejlő vezetői eszközt, mivel a túrázás közben átélt közös élmény lehet a legtökéletesebb eszköz, amely a résztvevők ösztönzése révén elősegíti a kitűzött célok elérését, és a legnagyobb jutalom azoknak, akiknek ez sikerül.

A TrekWolf a legjobb megoldásokat ajánlja az incentive programok megszervezésére, figyelembe véve ügyfeleinek igényeit és lehetőségeit.

Ingyenes túrák

Hazai túráink és néhány külföldi túránk is ingyenes, melyekre önköltségi áron jöhetsz, tehát nem kell fizetned a túravezetésért (legfeljebb a túrához szükséges technikai felszerelés bérleti díját kell kifizetned, ha nincs saját felszerelésed). Az ilyen túrákra történő jelentkezésnél előnyt élveznek támogatóink és törzsügyfeleink. Ingyenes túráinkat a programoknál és az aktuális híreknél találod, de leggyorsabban hírlevelünkből értesülhetsz az indulások időpontjáról.

Amennyiben ilyen túrára jelentkezel, de egyéb ok miatt nem tudsz részt venni rajta, kérünk, mihamarabb írásban jelezd ezt felénk, hogy a később jelentkezők is élhessenek a részvételi lehetőséggel!

Regisztráció

A regisztráció előnyei: elősegíti, hogy törzsügyféllé válhass és igénybe vehesd az ehhez kapcsolódó kedvezményeket, gyorsabban tudsz a programokra jelentkezni, valamint nyomon követheted fizetési állapotodat és korábbi túráidat.

FONTOS: Regisztrált tagjaink számára a befizetett összeget a számítógépes program csak abban az esetben írja jóvá, amennyiben a jelentkezési lapot saját maguk töltik ki, ezért ha túratársként kerül sor a jelentkezésre, úgy rendszerünk – a regisztrációtól függetlenül – nem rögzíti a befizetést.

Kedvezmények

Azon ügyfeleinknek, akik az általuk befizetett összeg nyomon követése érdekében történő előzetes regisztrációt követően összesen 250.000.-Ft befizetett túravezetői díj után törzsügyféllé válnak, 10% kedvezményt adunk minden további túravezetői díjból. A kedvezmény igénybevételének időkorlátja nincs, azonban akciós és csoportos túráinkon nem érvényesíthető. Emellett törzsügyfeleink egyedi kedvezményes ajánlatokat vehetnek igénybe, és számukra egyedi túrákat is szervezünk, amelyekről külön értesítést küldünk.

Figyelem! A jelentkezési lap kitöltése esetén a program csak a kitöltőnél veszi figyelembe a kedvezmény mértékét, a "felvett" túratársaknál nem, így regisztrált törzsügyfeleinknek a kedvezmény igénybevételéhez maguknak kell kitölteni a saját, valamint a "felvett" túratársak jelentkezési lapját, több törzsügyfél együttes jelentkezése esetén pedig a törzsügyfeleknek külön-külön kell a jelentkezési lapot kitölteniük.

Csoportos túráinknál a csoport szervezője - amennyiben (személyén kívül) a túra indításához szükséges minimális létszámot sikerül beszerveznie - egyedi kedvezményben részesül, így Neki csupán egy jelképes összeget, 1.000.-Ft túravezetői díjat kell fizetnie.

A kedvezmények nem összevonhatóak, ha több kedvezmény közül választhatsz, a számodra kedvezőbbet vesszük figyelembe.

Kedvezményre jogosító kupon

 • a kupon kézhezvétele nem kötelez annak beváltására,
 • a kupon bárkire szabadon átruházható, így azt akár ismerőseidnek, barátaidnak is elajándékozhatod,
 • a kupon más kedvezménnyel, így másik kuponnal és a törzsügyfél-kedvezménnyel sem vonható össze, valamint az akciós és csoportos túráinkra, illetve felszerelés kölcsönzésre nem vonatkozik,
 • a kupon az azon feltüntetett beváltási határidőig érvényes (a kuponon szereplő időpontig kell jelentkezned valamelyik túránkra),
 • a kupon csak egy programra használható fel, és a kupon értéke az adott program részvételi díjának legfeljebb 30%-át fedezheti, 
 • a kupon készpénzre nem váltható,
 • a kupon kibocsátási értékénél kisebb értékű szolgáltatás igénybevétele esetén a túra értéke és a kibocsátási érték közötti különbség készpénzes visszatérítésére nincs lehetőség,
 • a kedvezmény az adott túra részvételi díjából kerül levonásra,
 • a kupon beváltása előtt, azaz a túra jelentkezési lapjának kitöltését megelőzően feltétlenül vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy a kupon beváltásának részleteit megbeszéljük (pl. rendszerünkben be tudjuk állítani a kedvezményed mértékét, stb.),
 • a kupon elvesztése, megsemmisülése cserekupon igénylésére, illetve a vételár visszakövetelésére nem jogosít.

Ajándékutalvány

Az ajándékutalvány felhasználásának feltételei:

 • az ajándékutalvány tetszőleges összegben és tetszőleges túrára vonatkozhat az ajándékozó igényei szerint
 • az ajándékutalványt csak a rajta feltüntetett személy veheti igénybe
 • az ajándékutalvány az azon feltüntetett beváltási határidőig érvényes (a kuponon szereplő időpontig kell felhasználnod)
 • az adott túra csak a túraleírásban ismertetett feltételek teljesülése esetén indul (pl. minimális létszám)
 • az ajándékutalvány készpénzre nem váltható, de más túrára felhasználható
 • az ajándékutalvány összegénél kisebb értékű szolgáltatás igénybevétele esetén a túra értéke és a kibocsátási érték közötti különbség készpénzes visszatérítésére nincs lehetőség,
 • az ajándékutalvány beváltása előtt, azaz a túra jelentkezési lapjának kitöltését megelőzően feltétlenül vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy a kupon beváltásának részleteit megbeszéljük

Bérletek

Via ferrata bérlet

A TrekWolf Kft. által szervezett „Via ferrata túrák" menüpont programjaira érvényes, melyek itt találhatóak >> http://trekwolf.hu/turak/via-ferrata-turak.html
A bérlet éves díja a 2019-es szezonra: 40.000 Ft.

TrekWolf bérlet

A TrekWolf Kft. által szervezett összes túrára érvényes, amelyeknél az ár tartalmazza a szükséges technikai felszerelések bérleti díját. A csoportos túrákra a bérlet nem érvényes!
A bérlet éves díja 2019-ben: 95.000 Ft.

Általános tudnivalók:

 • A bérlet egy naptári évre szól, azaz minden évben január 01-től december 31-ig érvényes.
 • A bérlettel (annak tipusától függően) a konkrét időpontokban induló túráinkra lehet jelentkezni. Egyedi időpont kérése csak abban az esetben lehetséges, amennyiben a túra indításához szükséges minimális létszám rendelkezésre áll.
 • A bérlet az érvényességi időtartamon belül induló azon túrákra használható fel, amelyeknél az ár tartalmazza a szükséges technikai felszerelések bérleti díját. Mivel a bérlet a szabadidős sporteszköz kölcsönzésének a díját kiváltja, így a túra árából 40% kedvezményt biztosítunk.
 • A bérlet személyre szóló, más személyre át nem ruházható és a kapott kóddal együtt érvényes.
 • A bérlet vásárlásához kedvezmény nem érvényesíthető. Fizetéshez SZÉP Kártyát elfogadunk.
 • A bérlet készpénzre nem váltható, értékéből készpénz nem adható vissza.
 • A bérlet használatának jogszerőségét a TrekWolf Kft. vizsgálhatja.
 • A bérlet igénybevétele előtt, azaz a túra jelentkezési lapjának kitöltését megelőzően feltétlenül vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy rendszerünkben be tudjuk állítani a kedvezményed mértékét.

Vásárolj bérletet SZÉP Kártyád szabadidő alszámlájáról, és vágj bele a kalandba!

Széchenyi Pihenőkártya, azaz SZÉP Kártya

A SZÉP Kártya névre szóló, bankkártya elven működő elektronikus utalványkártya, amelynek segítségével a munkavállalók egyszerűen, kényelmesen, gyorsan és biztonságosan használhatják fel béren kívüli juttatásaikat. SZÉP kártyád szabadidő alszámláján lévő összeg nálunk többek között sport, szabadidős képzésre és szabadidős sporteszköz kölcsönzésére váltható be. Cégünk a K&H, az MKB és az OTP Bank által kibocsátott SZÉP Kártyát is elfogadja.

Fizetés SZÉP Kártyával

Amennyiben SZÉP Kártyával szeretnéd fenti szolgáltatásainkat igénybe venni, nem kell mást tenned, mint telefonon vagy e-mailben jelezni felénk szándékod, hogy munkatársunk felvehesse Veled a kapcsolatot.

Biztosítás

Túráinkon a részvétel feltétele a tevékenységnek megfelelő, érvényes élet- és balesetbiztosítás megléte.

Bár túravezetőink mellett tökéletes biztonságban leszel, mégis kérünk, köss speciális utasbiztosítást. Erre azért van szükség, mert ha például magashegységben bokatörést szenvedsz, akkor kórházba juttatásod egy nagyon jól szervezett mentőakciót igényel, amely a legtöbb esetben mentőhelikopter bevonásával zajlik. Ennek költsége viszont – amely akár több millió forint is lehet – a balesetet szenvedett személyt terheli. Ez alól az mentesül, aki kiegészítő sportbaleset-biztosítást köt, a legtöbb biztosítás azonban nem tartalmazza ezt a hegymászók, gyalogtúrázók számára nélkülözhetetlen szolgáltatást.
Minden ügyfelünknek – a hazai ingyenes programok kivételével – kötelezően rendelkeznie kell balesetbiztosítással, amely nem csupán az egészségügyi ellátást foglalja magába, hanem az esetleges baleseti mentés szervezését és költségeit is.
A biztosításokat illetően tehát minden esetben tájékozódj, mielőtt jelentkezel, vagy elindulsz valamelyik túránkra. A biztosítások menüpont alatt segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb biztosítást kösd megTúráinkon a részvétel feltétele a tevékenységnek megfelelő, érvényes élet- és balesetbiztosítás megléte.

Bár túravezetőink mellett tökéletes biztonságban leszel, mégis kérünk, köss speciális utasbiztosítást. Erre azért van szükség, mert ha például magashegységben bokatörést szenvedsz, akkor kórházba juttatásod egy nagyon jól szervezett mentőakciót igényel, amely a legtöbb esetben mentőhelikopter bevonásával zajlik. Ennek költsége viszont – amely akár több millió forint is lehet – a balesetet szenvedett személyt terheli. Ez alól az mentesül, aki kiegészítő sportbaleset-biztosítást köt, a legtöbb biztosítás azonban nem tartalmazza ezt a hegymászók, gyalogtúrázók számára nélkülözhetetlen szolgáltatást.

Minden ügyfelünknek kötelezően rendelkeznie kell balesetbiztosítással, amely nem csupán az egészségügyi ellátást foglalja magába, hanem az esetleges baleseti mentés szervezését és költségeit is.

A biztosításokat illetően tehát minden esetben tájékozódj, mielőtt jelentkezel, vagy elindulsz valamelyik túránkra. A biztosítás menüpont alatt segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb biztosítást kösd meg.

Túrák időpontja

Néhány programunknál nem került konkrét túraidőpont feltüntetésre. Ezekben az esetekben a túra az indításához szükséges minimális létszám meglétét követően a csoporttal egyeztetett időpontban, és csak akkor indul, ha a meteorológiai előrejelzés az adott térségre kedvező.

Társaságunk nem tudja garantálni, hogy a honlapon szereplő, konkrét időpontban tartandó túrák a következő évben is indulni fognak, illetve olyan túrák is lehetnek, amelyek - a jelentkezők számától függően - egy későbbi időpontban kerülnek megrendezésre.

Túrák nehézsége

Alpesi mászás/jégmászás

Ezt a franciák által kialakított leíró rendszert elsősorban az Alpokban használják az alpesi- és jégutak osztályozására. Tekintettel van az út összetettségére, azaz a hosszára, az objektív veszélyekre, a tengerszint feletti magasságra, a biztosítások távolságára, a lemenetre és a terep technikai nehézségeire. Az egyes fokozatokat a francia szavak kezdőbetűivel jelölik.

F: Facile (könnyű). Meredek túra, könnyű sziklamászás, enyhe hólejtők. Gleccserhasadékok előfordulhatnak. Kötélre nincs mindig szükség.

A sziklanehézségek ritkán nagyobbak I-esnél, ha viszont igen, akkor jól biztosíthatóak. A gleccser vagy firnoldalak max. 30 fokosak, általában ez a felső határ az alpesi hegyi turistáknak.

PD: Peu difficile (kissé nehéz). Kissé nehezebb sziklamászás, illetve hó-, vagy jéglejtők, komolyabb gleccserek és keskeny gerincek.

A mászások a III. fokozatig terjedhetnek, a hosszabb firn- vagy jeges szakaszok 40 fokosak (ritkán valamivel felette). Magashegyi gyakorlat, tapasztalat szükséges.

AD: Assez difficile (meglehetősen nehéz). Meredek sziklamászás, hosszú, 50 foknál meredekebb hó-, vagy jégfalak.

A sziklautak III. fokozatúak, sőt, néhány szakaszon elérhetik a IV. fokozatot. A biztosítóeszközök használatában gyakorlat, önállóság szükséges. A kombinált utak ebben a kategóriában már a nagy, igényes túrák közé tartoznak.

A következő fokozatok (sorrendben D, TD, ED, ABO) nagyon nehezek, komoly felkészültséget, rátermettséget követelnek.

D: Difficile (nehéz). Folyamatosan nehéz szikla-, hó-, vagy jégmászás.

TD: Tres difficile (nagyon nehéz). Nehéz technikai mászás mindenféle terepen.

ED: Extremement difficile (extrém nehézségű). Folyamatosan a legnagyobb nehézségek hosszú utakban.

ABO: Abominable (borzalmas).

Sziklamászás

Hazánkban és Európa legtöbb országában az UIAA nehézségi fokozatait alkalmazzák a sziklautak nehézségének értékelésére. A skála felfelé nyitott. Mínusz és plusz jelek finomítják az egyes fokozatokat.

Az UIAA skála:

I (könnyű): a sziklamászás legegyszerűbb formája, ahol a kezeket az egyensúly megtartása érdekében használni kell. Lépésbiztonság és szédülésmentesség szükséges. Kezdőknek kötélbiztosítás ajánlatos.

II (kissé nehéz): itt kezdődik a tényleges mászás. Fogások és lépések vannak, a három-pont-technika alkalmazása szükséges! A terep már meglehetősen meredek, sőt, függőleges is lehet, sokszor nagyon kitett. Kezdők számára ez a felső határ, de a gyakorlottak még rendszerint kötél nélkül másszák.

III (közepesen nehéz): a függőleges helyek vagy jó fogású áthajlások alapos erőkifejtést igényelnek. A mászótechnikák ismerete, valamint a biztosítóeszközök használatában (és az ereszkedésben) gyakorlat, önállóság szükséges. Alkalmi mászók számára ez a felső határ.

IV (nagy nehézségek): itt kezdődik a mászás keményebb formája. Kis fogások, lépések, hosszabb szakaszokon technikás, erőigényesebb mászás, csak rendszeres gyakorlattal.

Hosszabb szakaszokon gyakori köztesbiztosítás szükséges.

Az V-ös és a további fokozatok részletezésétől eltekintünk.

Via ferrata utak besorolása

A: Könnyű utak

Egyszerű, biztosított utak, melyeken problémamentesen tájékozódhatunk, a kritikus szakaszok nehézsége általában a „normál” hegyi túrákkal egyenrangú, és szinte végig drótkötél biztosítás mellett haladunk. A mesterségesen beépített eszközök sokszor csak a biztonság érzését szolgálják. A kezdők és a gyerekek még ezeken a könnyűnek tűnő utakon is mindenképpen használják a klettersteig-szettet! Gyakorlott, lépésbiztonsággal és szédülésmentességgel rendelkező túrázók – a létrás szakaszok kivételével – teljesíthetik önbiztosítás nélkül.

B: Kissé nehéz utak

Ezek az útvonalak már meredekebb terepen vezetnek, csak kisebb természetes kapaszkodókat találunk. Nehézségük – a kiépítést nem számítva – leginkább az UIAA II-III fokozatú sziklamászó utakénak felelnek meg. A haladás a hosszabb, sokszor függőleges létrákon és a többi kiépített szakaszon már megerőltető lehet a kevésbé gyakorlottak számára. Általában elmondható, hogy teljesítésük az átlagosnál jobb fizikai erőnlétet kíván, de a könnyebb szakaszokon még gyakran megpihenhetünk. A tapasztaltabbak számára is ajánlott az önbiztosító felszerelés használata!

C: Nehéz utak

A komolyabb kihívásokkal a ,,C” fokozatú útvonalakon találkozhatunk. Meredek, sokszor szinte végig függőleges sziklafalakon haladhatunk. Ha ilyen helyekre merészkedünk, a megfelelő kondíció mellett össze kell szedni minden bátorságunkat és elszántságunkat. Az utak jellege a sziklamászó-skála szerint UIAA III-IV besorolású. Esetenként visszahajló létrákkal találjuk szembe magunkat, amik meglehetősen nehezítik a mászást. Előfordulhat, hogy a függőleges szakaszon csupán egy szál drót áll rendelkezésünkre, így karizmainkra kell hagyatkoznunk.

D: Nagyon nehéz utak

Ezeken a függőleges terepen haladó utakon gyakran találkozhatunk áthajló részekkel, a sziklákon kevés természetes fogódzkodót találunk. A beépített mászósegítségek legtöbbször távol vannak egymástól, sőt, gyakran kerülnek elénk akár UIAA II nehézségű, biztosítás nélküli szakaszok is. Kezdők semmiképp ne vágjanak neki önállóan, hisz olykor a gyakorlottabb mászók is kötélpartiban mozognak.

E: Extrém nehéz utak

Jellegük a ,,D” kategóriában leírtaknak felel meg, de hosszúságuk, útvonalvezetésük miatt maximális tudást és állóképességet követelnek. Teljesen képzett és gyakorlott túrázóknak ajánlott, teljesítésükhöz abszolút lépésbiztonság (mászócipő használata a legtöbb esetben elengedhetetlen) és szédülésmentesség szükséges. Egyes biztosítás nélküli szakaszokon a kötélpartiban való szabad mászáshoz speciális felszerelés kell, amelynek használati módja mászótanfolyamon sajátítható el.

Túrák TrekWolf besorolása

Megjegyzés: A téli körülmények között megrendezésre kerülő túrák, a téli túráink, valamint a kiszámíthatatlan, extrém időjárási körülmények (hóvihar, stb.) a lenti besorolást egy, vagy akár több fokozattal is megemelhetik.

Technika:


Hegymászás, magashegyi- és gyalogtúra: Az útvonal jól járható ösvényeken vezet, melyen néhol terepakadályok (meredek emelkedő, patak, sziklafelszökés), rövidebb jeges szakaszok nehezíthetik haladásunkat.

Hótalpas túra: Könnyű túra, télen, havas körülmények között, erdőkben, úttalan (többször nem kitaposott ösvényen) terepen, dombokon, kisebb emelkedőkön és lejtőkön keresztül. Technikailag könnyű túra, így mindenki könnyedén teljesítheti.


Hegymászás, magashegyi- és gyalogtúra: Elsősorban meghatározott útvonalon, nyomvonalakon, alkalmi kitett részeken, gleccseren vezethet utunk, ahol gleccserhasadékok, enyhe hólejtők előfordulhatnak. A gleccser vagy firnoldalak maximum 30 fokosak (általában ez a felső határ a turistáknál). Kötél használata gleccseren elengedhetetlen. Hágóvasra nincs mindig szükség. 
Alkalmanként kihívás lehet a felmerülő terepakadály leküzdése. Néha meredek, függőleges sziklaszakaszokon haladunk, ami jelentős erőkifejtést igényel, azonban csak könnyű sziklamászásnak minősül, kötélre nincs mindig szükség. A sziklanehézségek ritkán nagyobbak az I. fokozatnál, ha viszont igen, akkor jól biztosíthatóak. Utunk során a biztonság érdekében elhelyezett láncok, létrák, kampók és fix kötelek segíthetik haladásunkat, így a kezek használata nélkülözhetetlen. Követelmény a szédülésmentesség, a magabiztos mozgáskoordináció és a túrázási tapasztalat.

Hótalpas túra: Közepesen nehéz túra, mely magashegyekben, rövidebb, meredekebb részek érintésével zajló csúcsmászás, ahol fennállhat a kicsúszás veszélye és a magasságtól való félelem is, ezért elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos mozgáskoordináció és a túrázási tapasztalat.

 
Hegymászás, magashegyi- és gyalogtúra: Kissé nehezebb sziklamászás, akár kitett helyeken és hágóvasban is, illetve olyan túra, amelynek során hó-, vagy jéglejtők, jeges csúcsok, komolyabb gleccserek és keskeny gerincek előfordulhatnak. A mászások a II. fokozatig terjedhetnek, a hosszabb firn- vagy jeges szakaszok pedig a 40 fokot is elérhetik. Közepes technikai tudás szükséges hozzá. Kötél, jégcsákány és hágóvas használata elengedhetetlen.

Hótalpas túra: Magas hágókon át, gleccseren vezető túra, melynek során meredek traverzálás, meredekebb hegyoldalak, nagy meredekségű lejtők nehezíthetik haladásunkat. Az emelkedők akár 35 fokosak is lehetnek. Utunk magas alpesi csúcsok érintésével vezet, ahol a csúszásveszélyes szakaszokat inkább hótalp nélkül, a tereptől és a hóviszonyoktól függően hágóvas használatával tesszük meg. Szükséges a hótalpak használata terén szerzett gyakorlat.


Hegymászás, magashegyi- és gyalogtúra: Olyan túra, melynek során utunk többnyire eljegesedett csúcsok, akár 45 fokos meredekségű hó- vagy jéglejtők, gerincek érintésével vezet. Az alpesi mászások II-III fokozatúak. Szükséges a kötéltechnika és a biztosítóeszközök használatának ismerete, valamint a hágóvas használata terén szerzett gyakorlat.


Hegymászás, magashegyi- és gyalogtúra: Meglehetősen nehéz túra, mely meredek sziklamászást, függőleges falak, hosszú, 50 foknál meredekebb hó-, vagy jégfalak megmászását is magában foglalja. A sziklautak általában III. fokozatúak, de néhány szakaszon elérhetik a IV. fokozatot is. Tökéletes elméleti és gyakorlati mászótudást igényel sziklán, havon és jégen. A kombinált utak ebben a kategóriában már a nagy, igényes túrák közé tartoznak.

Kondíció:

Magában foglalja a napi túra időtartamát adott tengerszint feletti magasságban. Az időtartam megállapítása a nagyobb átlagmagasság különbségeket (pl. szintemelkedéseket) is figyelembe veszi.


Könnyű túra, melynek időtartama maximum 6 óra legfeljebb 3000 m tengerszint feletti magasságig.


Közepes túra, melynek időtartama 6 óra 3000 és 5000 méter tengerszint feletti magasság között, valamint ide tartozik a maximum 8 óra időtartamú túra legfeljebb 3000 méter tengerszint feletti magasságig.


Közepesen nehéz túra, melynek időtartama 6 óra 5000 métert meghaladó tengerszint feletti magasságban, maximum 8 óra 3000 és 5000 m között, valamint több mint 10 órás túra legfeljebb 3000 m magasságig.


Nehéz túra, melynek időtartama 8 óra 5000 métert meghaladó tengerszint feletti magasságban, illetve több mint 10 óra 3000 és 5000 méter között.


Nagyon nehéz túra, melynek időtartama több mint 10 óra 5000 métert meghaladó tengerszint feletti magasságban.

Utazás

Az utazás a túrák kiindulópontjáig egyénileg történik, de azok sem maradnak itthon, akiknek nincs autójuk, mert a pontos létszám és útvonal ismeretében összeszervezzük az autóval rendelkező és az autóval nem rendelkező résztvevőket. Ehhez csak azt kérjük, hogy jelentkezéskor mindenki jelezze, autóval utazik-e, és van-e még szabad hely az autójában, mi pedig a gépjárművekben üresen maradt helyekre beszervezzük az autóval nem rendelkezőket.

Néhány hegymászó túránknál az ár nem tartalmazza a túravezető kiutazásának költségét, azonban ő is valamelyik résztvevő autójával utazik ki, és a rá eső útiköltséget a résztvevők osztják el egymás között, mégpedig úgy, hogy az adott, túravezetőt utaztató autó költségeit elosztjuk az adott autóban ülők számával, majd a kapott összeget szintén osztjuk az összes résztvevő számával, és az így kijött összeg fejenként fizetve fedezi a túravezető kiutazásának költségét.

Amennyiben a túra helyszínére vonattal vagy repülővel utazunk, igény szerint segítséget nyújtunk a legkedvezőbb árú vonatjegy/repülőjegy megtalálásához, azonban a menetjegy megvásárlását már Neked kell intézned. Arra törekszünk, hogy a csapat ugyanazzal a vonattal vagy járattal utazzon ki.

Szállás és étkezés

Hegymászó-, magashegyi-, valamint via ferrata programjaink során az elszállásolás általában menedékházban történik, ahol pokrócot rendszerint biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket. Előfordulhat, hogy főidényben néhány felkapott helyen - helyhiány miatt - az étterem padlóján fogunk aludni (pl. Mont Blanc túránk során a Gouter menedékházban). Zuhanyozni főként a völgyekben található házakban lehet, de a vízfelvételi, főzési lehetőség mindenhol biztosított. Meleg konyha szintén van minden menedékházban.

Gyalogtúráink során gyakran szállunk meg magánházakban, panziókban, ahol a zuhanyozási, és legtöbbször a főzési lehetőség is biztosított.

Kempingezés esetén a sátorról, derékaljról és hálózsákról magadnak kell gondoskodnod. A kempingben a tisztálkodási és főzési lehetőség adott.

A 213/1996. (XII.23.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés g) pontjában nevesített, nem utazási csomagnak minősülő szobafoglalással kapcsolatban ingyen segítséget nyújtunk. A szállásdíjat mindig a túra helyszínén, közvetlenül a helyi szolgáltatónak kell kifizetned!

Sátras túráink során (pl. gerinctúrák) a komfortról magadnak kell gondoskodnod. Célszerű egy vastagabb hálózsák legalább -10 fok komfortértékkel, egy derékalj, valamint 2-3 személyenként egy sátor. Élelemről, gázfőzőről és edényről se feledkezz meg!

Étkezési tanácsok: Ha a menedékházakban szeretnél a hasadon spórolni, akkor magaddal kell hoznod a gázpalackos főződet, kis edényedet, és valami belevalót.

Rövidebb túrákon az otthon készített szendvics, aszalt gyümölcsök, szőlőcukor, csokoládé, (téli vagy 4000 m feletti túráinkon a nápolyi), száraz kolbász, szalonna, hagyma, a tartós vagy barna kenyér is megteszi. Ha csak hideg ételt viszünk magunkkal, megtakaríthatjuk a gázfőző, az üzemanyag, és a fazék súlyát. Több napos, öt naptól hosszabb túrákon, ahol nincs lehetőség pótolni az élelmiszerkészleteinket (pl. gerinctúrák), az élelmiszerszükséglet tervezése bonyolultabbá, az élelmiszer súlya kritikusabbá válik. Túraboltokban nagy választékban találunk fagyasztással szárított, vákuumcsomagolt élelmiszert, amelynek kicsi a súlya és térfogata, és rövid idő alatt el lehet készíteni (pl. forró víz felöntésével). Ezen készítmények ízvilága és ára azonban nem mindenkinek elfogadható. Helyette 5-10 perc főzési idővel elkészíthető, különféle ízesítésű tésztákat bármelyik élelmiszer üzletben lehet kapni, és ezek ára jóval barátibb.

A hegyekben vízfogyasztásra csak a palackozott vizet ajánljuk, azok közül is lehetőleg a szénsavmentes ásványvizet. Az Alpok menedékházaiban pótolni tudjuk vízkészletünket, igaz borsos áron. Ahol nincs ilyen lehetőség, ott marad a természetes vízforrás (források, patakok, tavak vizei, hó, stb.). Manapság még az emberek által ritkán látogatott vidékeken is elszennyezheti a vizet az állati vagy emberi ürülék. A forralás a legbiztosabb víztisztító módszer, amely megöli a vírusokat, baktériumokat és élősdiket. Hátránya, hogy időigényes és sok energiával jár. Forralás helyett nagyon jó hatást lehet elérni víztisztító tablettával és/vagy víztisztító készülékkel. Azt viszont soha ne felejtsük, hogy a hólét is ugyanúgy kell tisztítani, mint az egyéb, más forrásból származó vizet!

Technikai felszerelés

A legtöbb túránk esetében minden speciális hegymászó felszerelést a TrekWolf biztosít számotokra. Cégünk a legkorszerűbb és a legjobb minőségű eszközöket használja a biztonságotok érdekében, a technikai felszerelések megrongálása, illetve elvesztése esetén azonban annak használója anyagi felelősséggel tartozik.

A megállapított ár a technikai eszközök kölcsönzési díját nem minden esetben tartalmazza. Erről a túraprogram árra vonatkozó részénél kapsz pontos információt. Amennyiben az ár a kölcsönzési díjat nem tartalmazza, úgy az árlistában annak összegét megtalálod, azonban ebben az esetben csak korlátozott számban tudunk felszerelést biztosítani a bérleti díj ellenében, amit a helyszínen kell fizetned.

Kérjük, hogy jelentkezéskor a jelentkezési lapon jelöld be, hogy kérsz-e felszerelést, vagy saját felszerelést hozol.

Ha rendelkezel saját, jól bevált felszereléssel, azt is magaddal hozhatod, de ezekért semmilyen anyagi, illetve kockázati felelősséget nem tudunk vállalni.

Ruházat és felszerelés

Röviden azt mondhatnánk, hogy alkalomhoz illő legyen. Tréfán kívül a ruházat tekintetében általában az adott évszaknak és a túra célpontjának megfelelő ruházat a legmegfelelőbb. Minden túrára egy jó esőkabáttal, és az egyéni igényeknek megfelelő kellékekkel érdemes elindulni. Javasoljuk, hogy a napi túrákhoz legyen egy kis hátizsákod (kb. 30-35 literes), egy kényelmes, túrázásra alkalmas túracipőd vagy bakancsod, mindenképpen komfortos öltözeted, a zsákodban pedig fejfedő, naptej, napszemüveg, valamint némi élelem és minimum másfél liter folyadék (nem sör). Téli túrákon az ivóvíztartályok szívókájába belefagy a víz, ezért hideg időjárási viszonyok között nagy súlya ellenére a termoszt javasoljuk. Lehetőség szerint olyan ruházatot célszerű kiválasztani, ami jó mozgást biztosít, és lehetőleg lélegzik. A felső ruházat jó, ha szélálló. Téli és alpesi túráinkon mindig legyen nálad kamásli és tartalék kesztyű, sapka. Hasznos lehet a kézmelegítő (pl. Sahara), és nagyon fontos a fejlámpa. A túrabot segít az egyensúly megtartásában, az ízületekre jutó terhelések csökkentésében. Táborozásnál elengedhetetlen a gázfőző, az edények és a zsebkés. Kempingben történő sátrazáshoz egy olcsóbb sátor is megteszi, magashegyi túráinkhoz azonban célszerű jobb minőségű sátrat vinni, aminek kisebb a súlya, és jobban ellenáll az esőnek, szélnek. Ami a hálózsákot illeti, az évszaknak és a kiválasztott túrának megfelelőt válassz. A derékalj lehet önfelfújódó és zárt cellás, mi magashegyi túráinkra az utóbbit javasoljuk.

A kiválasztott túrához szükséges felszerelésekről, amelyek fontos és elengedhetetlen részét képezik az útnak, bővebben olvashatsz a túrakiírásban a szükséges felszerelés menü alatt. De szívesen állunk rendelkezésetekre ilyen kérdésekben e-mailben, telefonon vagy személyesen is.

Elsősegély csomag

Az elsősegély csomag többnapos magashegyi túráknál az alábbi dolgokat tartalmazza:

- fájdalom- és lázcsillapító (pl.: Quarelin, Algopyrin, Cataflam, Demalgon, Rubophen)
- görcsoldó (Nospa)
- nyugtató (Elenium, Seduxen)
- enyhe hashajtó (Tisasen)
- hasmenés és bélfertőzés ellen (Imodium, Reasec, Smekta por, Ciprobay)
- hányinger ellen (Daedalon)
- allergia elleni gyógyszer
- szembevérzés megelőzésére (Rutascorbin)
- szemcsepp (Visine, Brulamycin)
- vízfertőtlenítő tabletta (Katadyn)
- sebfertőtlenítő (Betadine)
- kötszerek: 10x10 cm-es steril mull-lap, 6x6 cm-es steril mull-lap, 10 cm-es steril mull-pólya, fásli, 90x90 cm-es háromszögletű kendő, rögzítősín, biztostű, ragtapasz
- olló, csipesz, gumikesztyű
- izolációs fólia, síp

Ajánlott irodalom

- Kurt Winkler - Hans-Peter Brehm - Jürg Haltmeier: Hegymászás nyáron (Cser Kiadó, 2010)
- Kurt Winkler - Hans-Peter Brehm - Jürg Haltmeier: Hegymászás télen (Cser Kiadó, 2010)
- Hegymászás című oktatókönyv (2005., Földgömb 99’ Kiadó és MAHOE)
- MAHOE: Hegymászás oktatókönyv I-II. rész
- Francois Damilano, Claude Gardien: Hegyek (Megszállottaknak gyakorlati tanácsokkal) (2005., Alexandra)
- Dr. Zsigmondy Emil: Az Alpok veszélyei (Kornétás)
- Neidenbach Ákos: Hegymászó balesetek (Kornétás)
- Nagyváthy János: 50 hegymászótúra az Alpokban (2002., Bp.)
- Nagyváthy János: 50 újabb hegymászótúra (2003., Bp.)
- Richard Goedeke: 4000er Die Normalrouten auf alle Viertausender in den Alpen (2006., Bruckmann)
- Dr. Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegyvilága I-VII. kötet (1985., Bp.)
- Jozo Simko: Magas-Tátra (1965., Bp., Sport)
- Galli Károly: Kalandozások a Júliai-Alpokban
- Pascal Sombardier: Dolomitok, Via ferraták az Olasz Alpokban (2001., Gulliver)
- Pascal Sombardier: Francia Alpok, Via ferraták az Alpokban (2001., Gulliver)
- Horváth-Takács Róbert: Osztrák Alpok, Klettersteigek az Alpokban (2005., Gulliver)
- Horváth-Takács Róbert: Osztrák Alpok 2., Klettersteigek - Via Ferraták (2009., HoTaRo)
- Kurt Schall: Klettersteig-Atlas Österreich (2007., Schall-Verlag)
- Klettersteig-Atlas, Band 1: Italien West (2008., Schall-Verlag)
- Klettersteig-Atlas, Band 2: Dolomiten & Südtirol (2009., Schall-Verlag)
- Schitouren-Atlas, Österrich Ost (2008., Schall-Verlag)
- Christjan Ladurner: Klettersteige für Einsteiger /Südtirol-Dolomiten-Gardasee/ (2006., Tappeiner)
- Stefano Ardito: Alpok (1995., Gulliver, Gabo)
- Stefano Ardito: A Himalája meghódítása (2005., Alexandra)
- Ladislav Janiga: Tatry z oblakov (2006.)
- Keszthelyi Jenő: Alacsony-Tátra turistakalauz (1985., Bp., Sport)
- Endrődi Lajos: Kirándulások 6 ország hegységeiben (1980., Bp., Sport)
- Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban (2010., Heiling Média Kiadó Kft.)
- Nagy Balázs-Szabó Ödön: Magashegyi túrák a Balkántól Perzsiáig (2006., Sziget)
- Benedek István: Csavargás az Alpokban (1982., Gondolat)
- Karl Lukan: Hegyek csavargói (1967., Bp., Sport)
- Radovan Kuchar: Tíz meredek sziklafal (1966., Bp., Sport)
- Kurt Diemberger: Titokzatos nagy csúcsokon (1973., Bp., Gondolat)
- Kurt Diemberger: K2 álmunk és végzetünk (2004., Corbis)
- Greg Child: Képeslapok a párkányról (2005., Corbis)
- Heinrich Harrer: A Fehér Pók (2003., Park)