Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Radnai-havasok túra
6 nap

A Keleti-Kárpátok északi csoportjához tartozik, annak is a legmagasabb, leginkább alpesi jellegű hegysége. Azokat a hegyeket, amelyek három oldalról körbeveszik a Máramarosi-medencét – Gutin, Cibles, Radnai-havasok, Máramarosi-havasok –, Máramaros hegyeiként is szokták emlegetni. A hegység főgerince északnyugat-délkelet irányban húzódik a Setref- vagy Szacsali-hágótól (826 m) a Radnai-hágóig (1277 m), kb. 50 km hosszúságban.

A Radnai-havasok legmagasabb csúcsa a 2303 méter magas Nagy-Pietrosz, melyet Köves-havasként is emlegetnek, és amelyet a második világháború évei alatt (1942-44) Horthy-csúcsnak neveztek. A Radnai-havasokban még legalább öt csúcs magassága haladja meg a 2200 métert (Ünőkő, Kis-Ünőkő vagy Lála, Rebra, Kis-Rebra és Grohotu), és hat további csúcs magassága van 2100 méter fölött.

A hegység legjelentősebb és legszebb vízesése a Lóhavasi-vízesés, amely kb. 80 méteres magasságból zúdul le a Gonoszkő oldalán. Minden valószínűséggel ez Erdély hegyeinek legnagyobb méretű zuhataga. A Radnai-havasokban mintegy 25 nagyobb méretű, állandó vizű tó is található, melyek 1800-1950 méter tengerszint feletti magasságban fekszenek. A legnagyobb területű tengerszem a Nagy-Lála, mely mintegy 0,56 hektár kiterjedésű és 1,6 méter mély. A hegység vidéke rendkívül gazdag ásványvizekben is. Jelenleg az oláhszentgyörgyi források vizei a legismertebbek, melyek egy forrásmészkő dombot hoztak létre, ahol hat erős gyógyhatású és nagy radioaktivitású forrás ered.
(Forrás: Erdélyi Turizmus)

Utazásunk idején rengeteg havasi virág bontja szirmait a hegységben, de a virágszőnyeg szemet gyönyörködtető látványa mellett azért is érdemes velünk tartani, mert túránk során – több meglepetésünk mellett – megkóstoljuk a helyi erdélyi gasztronómia remekeit is.

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Mátészalka – Borsafüred: kb. 500 km)
Találkozó a Mátészalkán keresztülhaladó 49-es út városi MOL kútjánál 10.00 órakor, ahonnan közösen utazunk tovább.
Ha kedvünk tartja, az utazás alatt Nagybányán megnézzük az István tornyot, a főteret és az Ásványtani Múzeumot, a Teleki házat, Máramaros-szigeten a börtönmúzeumot, Szaploncán a vidám temetőt, több fatemplomot, valamint elmegyünk Koltóra, Petőfi mézesheteinek helyszínére is.
Az esti órákban érkezünk meg a Borsától néhány kilométerre található panzióba, ahol 5 éjszakát fogunk eltölteni.

2. nap:
Máramarosi-havasok (Sárkány, 1847 m)
Reggelink elfogyasztását követően menetrend szerint közlekedő kisbusszal megyünk a Priszlop-hágóba, túránk kiindulópontjára. Innen néhány óra alatt érjük el a Sárkány csúcsot, amelyről gyönyörű kilátás nyílik későbbi túráink célpontjaira, majd a délutáni órákban érünk vissza szálláshelyünkre.
Szintkülönbség: kb. 430 m
Menetidő: kb. 6 óra

3. nap:
Nagy-Pietrosz (Horthy-csúcs, 2303 m)
Korán reggel indulunk busszal Borsára, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat a Keleti-Kárpátok legmagasabb pontjára, a Nagy-Pietrosz csúcsára, majd a késő délutáni órákban a megtett úton jutunk vissza szálláshelyünkre.
Szintkülönbség: kb. 1650 m
Menetidő: kb. 9 óra

4. nap:
Vasér-völgyi vonatozás
Autóinkat Felsővisón hagyjuk, és egy egész napos romantikus kirándulást teszünk a Máramarosi-havasokban található festői szépségű Vasér-völgyben, melynek során erdei kisvasúton 60 km-t teszünk meg egy közel 100 éves gőzmozdonnyal.

5. nap:
Két program közül lehet választani:
A. Könnyebb túra
Borsafüred – Lóhavas – Gargaló (2159 m) – Lóhavasi-vízesés – Borsafüred
Reggeli indulást követően túránk egy részét a szálláshelyünktől 10 percre található ülőszékes felvonó segítségével tesszük meg. A Gargaló csúcsáról gyönyörű kilátás tárul elénk a Radnai-havasok főgerincének vonulatára. Szálláshelyünkre délután érkezünk vissza.
Szintkülönbség: kb. 900 m
Menetidő: kb. 8 óra

B. Nehezebb túra
Lála-tó – Ünőkő-csúcs – Ember-csúcs – Gargaló-csúcs – Lóhavasi-vízesés – Borsafüred
Borsafüredről kora reggel indulva bérelt busszal megyünk túránk kiindulási pontjára, mely a Lála-tótól nem messze található. Innen felmegyünk a hegység második legmagasabb csúcsára, a 2279 méter magas Ünőkőre, majd a hullámzó gerincen folytatjuk utunkat egészen a Gargaló-nyeregig, ahol leereszkedünk a főgerincről, és útba ejtjük a Lóhavasi-vízesést. Szálláshelyünkre a késő délutáni órákban érkezünk meg.
Szintkülönbség: kb. 1700 m
Menetidő: kb. 12 óra

6. nap:
Reggeli után egyénileg utazunk haza Magyarországra.

Az időjárás és a résztvevők erőnlétének függvényében a túrák sorrendisége változhat!

Túra nehézsége  

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegélycsomag, fejlámpa, kb. 25 literes hátizsák, túrabot.

Létszám

A Radnai túra indításához szükséges minimális létszám 6 fő, a maximális 9 fő.

Ár

38.000 Ft

Radnai-havasok túra
6 nap

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés díját, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza

Az utazást oda-vissza (az üzemanyagköltség kb. 30.000.-Ft/autó), az útadót (4 EUR/autó), a szállás költségét, mely 5 éj x 3.000.-Ft/fő, a múzeumi belépőjegyek árát, a vonatozás és a sífelvonó árát, valamint az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért a TrekWolf Kft. nem tud felelősséget vállalni.

Utazás  

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező:

Szállás  

5 éjszaka panzióban Borsafüreden.

Biztosítás  

Ehhez a túránkhoz az EUB Nívó utasbiztosítását ajánljuk.

Biztosítást szeretnék kötni

Túravezető  

Barthalis Szabolcs

Barthalis Szabolcs

Nevem Barthalis Szabolcs, 1971-ben születtem Erdélyben. Kisgyerek korom óta a hegyek között, a természetben érzem igazán otthon magam. Tíz éve rendszeresen járom a hegyeket, pár évig voltam az EKE tagja, ma már többnyire egyedül vagy barátaimmal barangolok oda, ahol eláraszt a természet békéje. Szeretném mindezt megmutatni neked, megosztani veled és elkalauzolni téged e varázslatos helyekre.
Első nagyobb túrám 2009-ben volt a Mont Blanc-on, majd ezt követte sorban a téli teljes Királykő-gerinc; a téli Fogaras-gerinc;majd a Bucegi-Királykő 1-es, 2-es, 3-as nehézségi fokú völgy- és gerincmászások. 2012-ben a nyári Fogaras-gerincen a Hazajárók stábjának túravezetője voltam, azóta számos forgatásra elkísérem őket. Gyerekkorom óta biciklizem, olyannyira, hogy nagyon sokszor „túráztam" már biciklivel is a Kárpátokban.
„Legyenek útjaid hepehupásak, kanyargósak, elhagyatottak és veszélyesek, de vezessenek el a legnagyobb csodákhoz. Hegyeid nyújtózzanak fel a fellegek fölé." (Edward Abbey)

További információk

A túra a kiírásban feltüntetett minimális létszám meglétét követően a csoporttal egyeztetett időpontban indul.
A csoportlétszám megléte esetén a „Kapcsolat" menüpont alatt tudtok egyedi időpontot kérni, amit célszerű indulás előtt legalább 3 héttel megtenni, különben nem biztos, hogy az általatok kért időpontra főszezonban garantálni tudunk szabad túravezetőt, illetve előfordulhat, hogy a programban ajánlott menedékházban vagy panzióban helyhiány miatt már nem lehet szállást foglalni.
A csoport szervezőjének kínált egyedi kedvezményünkről bővebben itt olvashatsz.

Figyelem!
Romániában +1 óra az időeltolódás. Az utakon csak lassan lehet haladni, sok a település, az utazást szekerek, úton átvonuló állatok, útfelújítások, stb. nehezítik, így átlag kb. 50-60 km/h-s sebességre kell számítani. Romániában az utak használatáért díjat kell fizetni. A matricát már a határon érdemes megvásárolni, ellenkező esetben ellenőrzés során a csendőrök megbüntetnek!

A térségről bővebben itt olvashatsz: www.radnaihavasok.ro

Térkép:
Dimap, Radnai-havasok, 1:50 000

Irodalom:
Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban
Sós Judit és Farkas Zoltán: Erdélyi útikönyv