Hívj minket!
+36 30 135 5898 

A monarchia csúcsa: Ortler, 3905 m
4 nap

Az első világháborút követően Ausztria legmagasabb hegyeit magában foglaló Tirol tartomány három részre szakadt, így aki az egykori Osztrák - Magyar Monarchia tetejét, a 3905 méter magas Ortlert (olaszul Ortles) szeretné megmászni, annak most az Olaszországban található Dél-Tirolba kell utaznia. A hegyet gyakran nevezik „König Ortler"-nek (King Ortler), mint például a nem hivatalos dél-tiroli himnuszban.

Túraprogram

1. nap: Kiutazás egyénileg Magyarországról (Budapest – Sulden /Solda, 1849 m/: kb. 900 km).
Az éjszakát a kempingben (sátorban) töltjük.

2. nap: Sulden – Julius Payer menedékház (3029 m)

Suldenből elindulva először kellemes fenyveseken keresztül baktatunk felfelé, majd a morénákat elérve egy teljesen más világ tárul elénk. Messze előttünk a 2556m-en épült Tabaretta hüttét láthatjuk, tovább haladva bal kéz felől egyre jobban kitárul az Ortler félelmetes északi fala, ami számos nehéz mászásnak volt tanúja. Az út mellett háznyi sziklatömbön emléktáblák sokasága található, azok nevével akiknek nem sikerült a nagy feladat...
Mi a normál úton haladunk tovább először a Tabaretta hüttét érintve, majd 300 méterrel feljebb a gerinc vonalát követve (helyenként láncos biztosítással) elérjük a 3029 m-en lévő Payer hüttét.

Menetidő: kb. 5 óra
Szintemelkedés: 1200m

3. nap: Payer menedékház – Ortler (3905 m) – Payer menedékház

Hajnalban tovább haladunk a csúcs irányába , a sziklamászás egyre nehezebb lesz, majd elérünk egy kb. 30m-es sziklafalat, amin láncok könnyítik meg a feljutást. Ezt megmászva hamarosan elérjük azt a pontot, ahol felcsatoljuk a hágóvasainkat,és a gleccseren folytatjuk meredek utunkat. A Lombardi-bivaknál 3316 méteren rövid pihenőt tartunk, majd tovább emelkedünk a hasadékokkal és jégletörésekkel szabdalt gleccseren, egészen a csúcsig. A csúcsfotók után - elég fáradtan, de a sikertől doppingolva - veselkedünk neki a visszaútnak. Visszafelé is az idáig megtett úton haladunk, helyenként kötélen ereszkedünk. Lefelé is kb 5 óra menetidőre kell számítanunk az út meredeksége és kitettsége miatt. Késő délután érünk vissza a Payer hüttébe, ahol az éjszakát töltjük.

Menetidő: kb. 10 óra
Szintemelkedés: 900m

4. nap: Payer menedékház – Sulden – hazautazás

A két nappal ezelőtt már megismert úton ereszkedünk le autóinkhoz, ahonnan remélhetőleg délben már indulhatunk is haza.

Túra nehézsége  

Ortler mászás: PD+, II-III, 40 fok

Technika: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, 35-45 literes hátizsák, túrabot, hálózsák, derékalj, sátor.
Technikai felszerelés: klettersteig szett és gleccserjáró felszerelés (sisak, beülő, hágóvas, jégcsákány, kötél, stb.).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!

Létszám

A minimális létszám 2 fő, a maximális létszám 3 fő vezetőnként.

Ár

119.000,- Ft

A monarchia csúcsa: Ortler, 3905 m
4 nap

Előleg

59.500,- Ft, amely jelentkezéskor esedékes.

Fennmaradó összeg

59.500,- Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés díját, a vezető(k) felvonóval és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza

A résztvevő(k) kiutazását (az üzemanyagköltség /Budapest – Sulden – Budapest: 1800 km/ és az autópályadíjak összesen kb. 75.000.-Ft/autó), a felvonó és a szállás költségét (amely összesen kb. 80 EUR/fő), valamint az étkezést és a biztosítást.

Utazás  

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Sulden /Solda, 1849 m/: kb. 900 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező:

Szállás  

1 éjszaka Sulden település „Trafoi" nevű kempingjében, saját sátrainkban. A kemping területén tiszta és kulturált vizesblokk található. 

2 éjszakát a Julius Payer menedékházban töltünk, ahol pokrócot általában biztosítanak a vendégek számára, azonban egy vékony hálózsák vagy egy hálózsák bélés nagymértékben növelheti komfortérzetünket.
A menedékház rendelkezik étteremmel, ahol reggelizhetünk és vacsorázhatunk.

Időjárás

Aktuális időjárás.

Biztosítás  

Ehhez a túránkhoz az EUB Top utasbiztosítását ajánljuk Sport Extra kiegészítéssel.

Sport-Extra biztosítást szeretnék kötni

Túravezetők  

Pecsők István

Pecsők István

2002-ben kezdtem el mászni az olasz Júliai-Alpokban, ahol egy menedékházban a 'Rifugio Corsi'-ban dolgoztam. A hely 2,5 óra kapaszkodásra van a legközelebbi parkolótól, és paradicsom a sziklamászók számára. A ház üzemeltetője és barátai (barlangi mentők, hegyivezetők) voltak első oktatóim és mászótársaim. 10 év itt, egyre jobban elkötelezett a mászás iránt, kerestem a lehetőséget, hogy megosszam a benne talált örömömet és tapasztalataimat.
Itthon, már magyar nyelven a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudomyányi Karának Továbbképző Intézetében szereztem hegymászó/sziklamászó sportedzői képzettséget.

Képzettségek:
• Vizsgázott hegymászó
• Hegymászó sportedző - OKJ (Testnevelési Egyetem, 2011)
Tagja az alábbi szervezeteknek:
• Üveghegy Sportegyesület (ÜSE)
• Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK)
• Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSz)
• Oesterreichischer Alpenverein (OeAV)

Turos Attila

Turos Attila

1973-ban születtem Siófokon, majd a pécsi egyetemi éveket követően Budapesten telepedtem le. Nős vagyok és egy 10 éves kisfiú apukája. Sportpályafutásom első 30 évében asztaliteniszeztem, majd néhány év hosszútáv és terepfutás után 2013-ban kezdtem hegyet, majd később sziklát mászni. Mászásaim elsősorban az Alpokra és a Tátrára korlátozódtak. Rendszeresen teljesítménytúrázom 20-50 km-es távokon, kül- és belföldön egyaránt.

Képzettségeim:

Alapfokú sziklamászó tanfolyam

Nyári magashegyi tanfolyam

Téli magashegyi tanfolyam

Jégmászó tanfolyam

Tagságaim:

MAHOE

JAMES

OeAV

További információk

Három vagy több jelentkező esetén más időpontban is indítjuk a túrát!

Az Ortler túra az indításához szükséges minimális létszám (2 fő) meglétét követően, és csak akkor indul, ha a meteorológiai előrejelzés az adott térségre kedvező.