Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Dachstein (2996m)
3 nap

A Hoher Dachstein (2996m) a Dachstein Csoport és Felső-Ausztria legmagasabb, és az Északi-Mészkőalpok második legmagasabb hegycsúcsa. Gleccsere az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama. A térség központjától, Schladmingtól pár km-re található Ramsau am Dachstein nevű település, ahonnan egy nagykabinos lifttel juthatunk fel az örök hó birodalmába. A hely látványossága az a jégpalota, amelyet a gleccser jegében vájtak ki, közel egy éves munka eredményeképpen. A globális felmelegedés folyamataként sajnos a gleccser mérete és vastagsága évről-évre csökken.


A gleccser ideális kiindulópont alpesi túrázáshoz és sziklamászáshoz. A Dachstein via ferrata útvonalainak népszerűsége annak köszönhető, hogy könnyen megközelíthető a Dachstein felvonóval. A szikla anyaga maga is tökéletes mászósziklaként ismert, emellett számtalan útvonal áll a bátor vállalkozók rendelkezésére a könnyűtől az extrém nehézig. A Dachsteinre vagy az Alacsony-Tauernre nyíló kilátás már a felfelé vezető úton is bámulatos, míg a csúcsra érve lélegzetelállító alpesi körpanorámában gyönyörködhetünk. A helyiek pedig sokak szerint azért állítottak a Dachstein csúcsára 5m magas csúcskeresztet, hogy a hegy megmászói a csúcskeresztet is megmászva elmondhassák: egy 3000m magas csúcson álltak.

Túraprogram

1 nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról (kb. 500km, 6-7 óra). Indulás kb. 9 órakor.

Érkezés Ramsauba, kb. 16 órakor. Parkolás az 1135m magasan lévő Feistererhof parkolóban. Innen kb. 3 óra túra a 2147 m-en található Guttenberghausba (1014 m szint), érkezés a házba 19-20 óra körül, ahol az éjszakát töltjük.

2. nap
Indulás a házból 8 órakor. Fél óra alatt elérjük a Ramsauer klettersteig (A/B/C, 1- ) beszállását, melyen végighaladva megmásszuk a Hohe Rams (2551m), a Scheichenspitze (2667m), és a Gamsfeldspitze (2655m) csúcsokat. Áthaladunk az Austria scharte-n (2736 m), és a Rosmariestolle alagúton, amely 28m hosszú és a déli falból átvisz a hegy gyomrában a Dachstein-gleccserre. Az alagút túloldalán egy függőleges lépcsőn lemászva (B) leérünk a gleccserre. Innen kb. egy óra alatt elérjük a Seethalerhütte-t (2741 m). (A csapatunk haladási ütemének függvényében opcióként a túravezető még felkínálhatja Skywalk kilátó (Hunerkogel 2684m) meglátogatását a Hunerscharte klettersteig lemeneti útvonalán (C/D, 80 m), vagy a Koppenkarstein csúcsának megmászását (2863 m, A/B, vietnami híd, kb. 3 óra). Az éjszakát a Seethalerhüttében töltjük.
 
3. nap
Indulás újra reggel 8 órakor. Rövid séta után a gleccseren elérjük a Schulteranstieg klettersteig (A/B) beszállását, amelyen a Randkluftstieg (A/B) útba csatlakozva 250 m szintet megmászva kb. 1-1,5 óra alatt elérjük a Hoher Dachstein 2995 m-es csúcsát. Visszafelé a Randklufsteig-en leereszkedünk, és a gleccserhasadékokat kerülgetve, átugrálva visszatérünk a Seethalerhüttébe (1-1,5 óra ). (A csapatunk haladási ütemének és erőnlétének függvényében opcióként a túravezető még felkínálhatja a Gjaidstein klettersteiget (A/B) végigjárását, amely 2 óra oda-vissza, vagy a lélegzetelállító Eispalast (Jégpalota) megtekintését, és ha még nem láttuk volna, a Skywalk kilátót, majd a kabinos felvonóval leereszkedünk a völgyállomásra. Innen a Hubner-taxival jutunk el autóinkhoz. Hazautazás egyénileg.

Túra nehézsége  

Technika: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák, túrabot, és jó, ha van hálózsák is.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett) és hágóvas.

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!

Létszám

A via ferrata túra indításához szükséges minimális létszám 5 fő, a maximális 7 fő.

Ár

80.000,- Ft

Dachstein (2996m)
3 nap

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés díját, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza

Az utazási költséget oda-vissza (az üzemanyagköltség /Budapest – Ramsau am Dachstein – Budapest: kb. 1000 km/ kb. 45.000 Ft/autó + autópálydíjak), a szállás költségét, amely 2 éjszakára kb. 80 EUR, valamint a felvonó díját (kb. 30 EUR), az étkezést és a biztosítást.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért a TrekWolf Kft. nem tud felelősséget vállalni.

Utazás  

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Ramsau am Dachstein: kb. 500 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás között az utazás költségeit.

Szállás  

Egy éjszaka a Guttenberghausban, és egy éjszaka a Seethalerhüttében.

Időjárás

Az aktuális időjárásról itt találhatsz információkat.

Biztosítás  

Ehhez a túránkhoz az EUB Nívó, vagy Top utasbiztosítását ajánljuk Sport Extra kiegészítéssel.

Biztosítást itt tudok kötni.

Túravezetők  

Pecsők István

Pecsők István

2002-ben kezdtem el mászni az olasz Júliai-Alpokban, ahol egy menedékházban a 'Rifugio Corsi'-ban dolgoztam. A hely 2,5 óra kapaszkodásra van a legközelebbi parkolótól, és paradicsom a sziklamászók számára. A ház üzemeltetője és barátai (barlangi mentők, hegyivezetők) voltak első oktatóim és mászótársaim. 10 év itt, egyre jobban elkötelezett a mászás iránt, kerestem a lehetőséget, hogy megosszam a benne talált örömömet és tapasztalataimat.
Itthon, már magyar nyelven a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudomyányi Karának Továbbképző Intézetében szereztem hegymászó/sziklamászó sportedzői képzettséget.

Képzettségek:
• Vizsgázott hegymászó
• Hegymászó sportedző - OKJ (Testnevelési Egyetem, 2011)
Tagja az alábbi szervezeteknek:
• Üveghegy Sportegyesület (ÜSE)
• Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK)
• Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSz)
• Oesterreichischer Alpenverein (OeAV)

Turos Attila

Turos Attila

1973-ban születtem Siófokon, majd a pécsi egyetemi éveket követően Budapesten telepedtem le. Nős vagyok és egy 10 éves kisfiú apukája. Sportpályafutásom első 30 évében asztaliteniszeztem, majd néhány év hosszútáv és terepfutás után 2013-ban kezdtem hegyet, majd később sziklát mászni. Mászásaim elsősorban az Alpokra és a Tátrára korlátozódtak. Rendszeresen teljesítménytúrázom 20-50 km-es távokon, kül- és belföldön egyaránt.

Képzettségeim:

Alapfokú sziklamászó tanfolyam

Nyári magashegyi tanfolyam

Téli magashegyi tanfolyam

Jégmászó tanfolyam

Tagságaim:

MAHOE

JAMES

OeAV