Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Kaukázus: Kazbek, 5047m
8 nap

A hegymászók és túrázók köreiben méltán népszerű Kazbek csúcs Grúzia harmadik legmagasabb pontja, illetve a Kaukázus második legmagasabb vulkánja az Elbrus után.
Aki erre a csúcsra indul nem csupán a hegymászás szépségeit és nehézségeit tapasztalhatja meg. Mindezek mellett betekintést nyerhet Grúzia elképesztő, pörgős, kalandos és egyben gyönyörű világába.

Túraprogram

1. nap: Utazás. Gépunk éjszaka indul Budapestről és a kora reggeli órákban érkezik Kutaisi repterére. A reptér kapuin kilépve egyből belecsöppenünk a Grúz valóságba. Taxisok és Marshrutkások hada lepi el a környéket és hangosan próbálják meggyőzni a frissen érkezőket miért épp velük érdemes utazni. Azonban aggodalomra semmi ok, túravezetőd kiismeri magát ebben a kavalkádban.
A reptérről kisbusszal utazunk tovább a főváros érintésével Kazbegi falucskába, ahol az éjszakát töltjük.

2. nap: Felmenet a Bethlemi házba: A kiadós grúz reggeli után terepjárókba pattanunk és a 2170m magasan található, 14. században épült Gergeti templom felé vesszük az irányt. A templomnál már lovak várakoznak ránk, hogy a felszerelés nagyobbik részét felvigyék a Bethlemi házba.
A templomtól mi is gyalog megyünk tovább, keresztül a Kaukázus hatalmas füves hegyoldalain a Gergeti gleccser lábához. A gleccsert keresztezve, a vidék jelentősen megváltozik. Innentől válik igazán érzékelhetővé, hogy egy vulkanikus hegyen vagyunk.
A gleccser keresztezése után még egy erős kaptató vár a csapatra mielőtt eléri a Bethlemi házat.

3. nap: Csúcsnap: Kora hajnalban indulunk, keresztul a zegzugos gleccsermorénán. Pirkadatra már a gleccseren haladunk felfelé, kezdetben lágyabb, majd egyre meredekebb úton egy kényelmes nyeregbe, ahonnan már csak egy kiadós kaptató választ el a csúcstól. A mászás technikailag nem kimondottan nehéz, azonban a szintemelkedés és a táv is jelentős!
Lefelé a felfelével azonos úton haladunk.

4. nap: Tartalék nap: Ha az időjárás, vagy egyéb körülmények nem teszik lehetővé a harmadik nap a csúcsmászást, ez a nap egy újabb esély.
Figyelem! Ha nem tartasz a csapattal az első csúcstámadás alkalmával, túravezetőd nem köteles másnap újabb csúcsmászásra indulni! Kérlek ezt vedd figyelembe.

5. nap: Lemenet a hegyről: Reggel kényelmesen kelünk, majd visszatérünk a faluba és kipihenjük a Kazbek okozta fáradalmakat. Erre kitűnő vendéglátóipari egységek kínálkoznak Kazbegiben. Az élmény garantált.

6. nap: Ezt a napot többféleképp is eltöltheted. A környék völgyeiben elképesztő túrákat lehet tenni, de belekóstolhatsz a főváros pezsgő mindennapjaiba is. Bátran kérd túravezetőd tanácsát ez ügyben. A lehetőségek átbeszélése után a csapat együtt mozog ezekben a napokban is.

7. nap: Utazás a reptérre.

8. nap: Gépünk kora reggel indul és az időeltolódás miatt Budapestre is a reggeli órákban érkezünk.

Túra nehézsége  

Kazbek mászás: 2b (orosz skálán)

Technika: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, hegymászó bakancs, napszemüveg, fényvédő krém, elsősegély csomag, fejlámpa, 35-45 literes hátizsák a mászásra valamint egy 40-50L zsák vagy duffle bag a hordároknak
Túrabot, beülő, sisak, hágóvas és jégcsákány.

Létszám

minimum 4 (túravezetőnként max 5fő)

Ár

175.000,- Ft

Kaukázus: Kazbek, 5047m
8 nap

Előleg

80.000,- Ft, amely jelentkezéskor esedékes.

Fennmaradó összeg

95.000,- Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés díját, a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza

A résztvevők kiutazásának, szállásainak és étkezésének költségeit, a transzfereket, a teherhordó állatokat valamint a biztosítás díját.

Utazás  

Egyéni kiutazás Magyarországról, melyet azonban segítünk koordinálni, hogy lehetőleg egyszerre legyen az érkezés.

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Kutaisi – Budapest útvonalon: 85.000 Ft - 130.000 Ft illetékkel.

Szállás  

A Bethlemi ház elég puritán hely. NE az Alpokban megszokott menedékházak színvonalára számíts! Az alvóhelyként emeletes priccsek szolgálnak, de megeshet hogy a földön kell aludni. Ellátás a házban nincs és vásárolni sem lehet semmit (pl víz, csoki, sör) Ezért mindent nekünk kell felvinni és elkészíteni is. Épp ezért szükség lesz gázfőzőre, a főzőhöz kompatibilis palackra, edénykészletre, élelemre. Víztisztító ajánlott.
Az alváshoz kelleni fog matrac és 0°C komfortfokozatú hálózsák is.

Időjárás

Grúzia klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. Itt a nagyobb magasságban hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni. A hegyeken kívül az időjárás nyáron egyenletesen napos, meleg nyár, néha rövid záporral.

A Kazbek időjárása jellegzetes magashegyi. Szinte pillanatok alatt lehet az alsóbb részeken eső, a felsőbb részeken pedig hóvihar vagy napsütés. A völgyekben nappal +15-25 C-ra lehet számítani, viszont a Kazbeken akár –20 C-ig is lemehet a hőmérséklet éjszakára, nappal ott 0 és –5 C körül várható! Előfordulhat erős szél, amely jelentősen befolyásolhatja a hőérzetet.

Biztosítás  

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. 

Kiutazás előtt ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

 

Túravezető  

Héjja Bálint

Héjja Bálint

Bálint gyerekkorában ismerkedett meg a hegyi sportokkal. Kezdetben a Magas-Tátra szikla-falait vette célba. Ezt követték a különböző kihívások az Alpokban és a Kaukázusban. Vizsgázott hegymászó, képzett hegymászó és sí oktató, valamint 2013 óta foglalkozik hegyivezetéssel.

További információk

Higiénia
Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen.

Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése 5 / 6 végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli.