Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Kaukázus: Elbrusz, 5642 m
10 nap

A Kaukázus ÉNY-DK-i irányban húzódó, számos gerincből álló, gyűrt magashegység a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között. Hossza 1280 km, szélessége 100-225 km, melyet Nagy-Kaukázusra és Kis-Kaukázusra osztottak fel. Geológiai felépítése igen változatos, ásványkincsekben gazdag.
Az Elbrusz a Kaukázus és egyben Európa legmagasabb pontja, mely a Kaukázus főgerincétől néhány kilométerre északra található. Oroszország területén, Kabard-Balkár földön fekszik. Alapja kristályos kőzet, maga a hegy kialudt andezitvulkán. Az Elbruszról 17 nagyobb gleccser indul ki. Vulkáni, kettős csúcsának nyugati része 5642 m, keleti csúcsa 5621 m magas. Tetejét egész évben hó (firn) borítja. A Kaukázus feltérképezésében nagy szerepe volt a magyar származású dr. Déchy Mórnak, aki a hegységbe 1884-től 1904-ig hét expedíciót vezetett magyar szakemberek társaságában.
A Kaukázusban élő emberek alapvetően kedvesek és barátságosak, számukra a magyarok nem ismeretlenek, hiszen rokon népnek tartanak minket. Közös gyökereinket a vándorlásainkig vezetik vissza.

Túraprogram

1-2. nap: Utazás. A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről indulunk repülőjárattal, és moszkvai átszállással a késő esti órákban érkezünk Mineralnije Vodiba. Innen taxival (úgynevezett minibusszal) megyünk a Kabard-Balkár földön található Terszkol faluba (2150 m). A hajnali órákban megérkezünk szálláshelyünkre, miután kipihentük magunkat a környéken egy kb. 4 órás gyalogtúrát teszünk, melynek során ellátogatunk a faluhoz közeli 30 méter magas vízeséshez. Az éjszakát hotelben töltjük.

3. nap: Akklimatizációs túra. A reggeli elfogyasztását követően a Cseget szállótól ülőszékes felvonóval tesszük meg az út egy részét, majd felgyalogolunk a 3404 m magasan lévő Cseget csúcsára, ahonnan szép kilátás nyílik az Elbruszra. Délután pedig a szállásunkhoz közeli Terszkol-völgyben teszünk egy néhány órás gyalogtúrát. Az éjszakát hotelben töltjük.

4. nap: Terszkol-Azau (2350 m) – MIR-állomás (3470 m) – Barrels Hut (3800 m)
A délelőtti órákban Terszkolból taxival felmegyünk Azau faluba (2350 m), ahonnan felvonóval folytatjuk utunkat a 3470 méteren található MIR-állomásig. Innen gyalog megyünk a vulkáni kőzettől holdbélinek tűnő tájon egészen a Barrels Hut (Garabashi) állomás fémhordóihoz. Miután leraktuk zsákjainkat és kifújtuk magunkat, rövid könnyű sétát teszünk a Priut 11 (4157 m) szikláihoz, majd visszatérünk a fémhordókhoz, melyekben az éjszakát töltjük.

5. nap: Barrels Hut (3800 m) – Priut 11 (4157 m)
Reggel továbbindulunk, és felmegyünk a Priut 11 (4157 m) szikláihoz, ahol elfoglaljuk szálláshelyünket, és miután elfogyasztottuk ebédünket, rövid akklimatizációs sétát teszünk (a szintkülönbség kb. 300 méter) a Priut 11 szikláinak tetejéig, majd visszatérünk a Priut 11 szikláinál található rogyadozó faházhoz, amelyben az éjszakát töltjük.

6. nap: Priut 11 (4157 m) – Pastuchov-sziklák (4690 m)
Akklimatizációs túrát teszünk a 4690 méteren található Pastuchov-sziklákig, de ha az időjárás jó lesz, és erőnk bírja, tovább is mehetünk. Szállásunk a faházban lesz a Priut 11-nél.

7. nap: Priut 11Elbrusz Nyugati-csúcs (5642 m) – Priut 11
Hajnali 2.00 órakor elindulunk a várva várt csúcstámadásra. A gyönyörű és fagyos napfelkelte a Pastuchov-szikláknál ér minket. Délben már az Elbrusz Nyugati-csúcsán majszoljuk csúcscsokinkat. Akinek lesz még hozzá ereje, megpróbálkozhat az Elbrusz Keleti-csúcsával (5621 m) is. Az éjszakát faházunkban töltjük.

8. nap: Priut 11Terszkol
Reggel gyalog megyünk a MIR-állomásig, ahonnan már felvonóval folytatjuk utunkat Azau faluig. Azau faluban a felvonó állomás melletti büfében ki-ki megkóstolhatja a kaukázusi saslikot, és megvásárolhatja a bazárban a szuveníreket. A szállásunk a hátra lévő napokban a hotelben lesz Terszkol faluban.

9. nap: Tartaléknap (fakultatív programok)
Három program közül lehet választani:
A. Taxival lemegyünk Elbrusz faluba, túránk kiinduló pontjára, és innen egy gyalogtúrát teszünk a csodálatosan szép Adylsy-völgyben (kb. 2000 RUB/fő).
B. Taxival lemegyünk Elbrusz faluba, ahonnan egy gyalogtúrát teszünk az Irik-völgyben.
C. Kisbuszos kirándulás a Csegem-völgybe (kb. 2500 RUB/fő). További részletek személyesen a helyszínen.

10. nap: Hazaút. Az esti órákban (július 31-én) Terszkol faluból minibusszal Mineralnije Vodi városába, majd repülővel - moszkvai átszállással - Budapestre utazunk.

Túra nehézsége  

Elbrusz mászás: F, ill. 2B (az orosz skálán)

Technika: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, 2 pár meleg kesztyű, kamásli, túrabakancs, hágóvas, túrabot, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém, termosz, elsősegély csomag.

Jó, ha van pehely kabát, arcmaszk, testmelegítő (pl. SAHARA), síszemüveg, túracsákány, valamint gázfőző, edények.
Beülő, vagy annak hiányában 1 db 120 cm hosszúságú heveder, 1 db HMS vagy csavaros karabiner – ezekre csak rossz időben lehet szükség, az eltévedés elkerülése érdekében.
Kb. 70-80 literes hátizsák, valamint egy kisebb, kb. 35 literes hátizsák, derékalj, hálózsák.

Sátor nem kell!

Figyelem! Az ár nem tartalmazza a szükséges technikai felszerelés bérleti díját. Igény esetén az eszközök kölcsönzésében korlátozott számban tudunk segíteni.

Létszám

A Kaukázus túra indításához szükséges minimális létszám 6 fő, a maximális 12 fő.

Ár

210.000 Ft

Kaukázus: Elbrusz, 5642 m
10 nap

Előleg

90.000 Ft, amely jelentkezéskor esedékes.

Fennmaradó összeg

120.000 Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés és a szervezés díját, valamint a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza

Utazás  

Repülővel.

Szállás  

4 éjszaka hotelben, 4 éjszaka menedékházban.
A körülmények kicsit fapadosak a menedékházakban, de csomagjainkat és felszerelésünket biztonságban tudhatjuk.

Időjárás

Aktuális időjárás.

Biztosítás  

Mivel a legtöbb biztosítási módozat magassági korlátja 5000 méterig terjed, vagy hegymászásra (ami pl. a 3500 méter tengerszint feletti magasság fölött történő túrázás) – a Szovjetunió utódállamainak kivételével – csak a földrajzi Európa területén vállalja a kockázatviselést, ezért javasoljuk a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítási módozat rajtunk keresztül történő megkötését. Amennyiben érdekel, ennek részleteiről keress minket!

Túravezető  

Pecsők István

Pecsők István

2002-ben kezdtem el mászni az olasz Júliai-Alpokban, ahol egy menedékházban a 'Rifugio Corsi'-ban dolgoztam. A hely 2,5 óra kapaszkodásra van a legközelebbi parkolótól, és paradicsom a sziklamászók számára. A ház üzemeltetője és barátai (barlangi mentők, hegyivezetők) voltak első oktatóim és mászótársaim. 10 év itt, egyre jobban elkötelezett a mászás iránt, kerestem a lehetőséget, hogy megosszam a benne talált örömömet és tapasztalataimat.
Itthon, már magyar nyelven a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudomyányi Karának Továbbképző Intézetében szereztem hegymászó/sziklamászó sportedzői képzettséget.

Képzettségek:
• Vizsgázott hegymászó
• Hegymászó sportedző - OKJ (Testnevelési Egyetem, 2011)
Tagja az alábbi szervezeteknek:
• Üveghegy Sportegyesület (ÜSE)
• Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK)
• Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSz)
• Oesterreichischer Alpenverein (OeAV)