Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Gömör-Tornai karszt (Szádelői-völgy)
1 nap

Szádelő község és a közvetlen közelében fekvő Szádelői-szurdokvölgy a Szlovák Karszt Nemzeti Park egyik gyöngyszeme. A meredek sziklafalak, mély szakadékok látványa, a sok védett növény, és a még ennél is gazdagabb állatvilág – különösen, ami a madarakat illeti – vonzza és lenyűgözi a látogatókat.
A Szádelői-völgy patakos, víz vájta sziklakanyonja a Felső-hegyet és a Szádelői-fennsíkot választja el egymástól. A 3 kilométer hosszú, 300 méter mély, nagy esésű szoros alja helyenként csupán 10 méter széles. A Szár-patak (Blatnica) mentén a fennsíkra egy tájékoztató táblákkal jelzett tanösvény vezet. Az út elhalad a szurdok közepén álló, 105 méter magas elkülönülő sziklacsúcs, a Cukorsüveg mellett – a völgy jellegzetes sziklaalakulata azonban fentről, a védett Szádelői-fennsík peremének kilátópontjáról már szinte elvész a festői szorosban.

A Gömör-Tornai karszton foltos ujjaskosbor (Dactylorhiza maculata), fehér madársisak (Cephalanthera damasonium), piros madársisak (Cephalanthera rubra), szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea), kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia), turbánliliom (Lilium martagon), szádorfélék (Orobanchaceae) és a világ egyik legritkább növénye, a tornai vértő (Onosma tornense) kerülhet szemünk elé. Ez a túra májustól, júliusig jó alkalom orchideák fotózására is.

Ezt az utat gyermekes családoknak és a fotózás iránt érdeklődőknek találtuk ki.

14 éves kor alatt szülő vagy nagykorú hozzátartozó jelenléte kötelező!
14 év alatti gyermeked után nem kell fizetned a túravezetésért!

Túraprogram

Szádelői-völgy, Torna vára

Utazás autóval: Miskolc – Tornanádaska – Szádelő: kb. 70 km, Szádelő – Krasznahorka – Aggtelek – Miskolc: kb. 110 km, a parkolás díja Szádelőn: 1 EUR/autó.

Túránk 11.00 órakor a szlovákiai Szádelő község parkolójától indul. Innen gyalog sétálunk fel a szurdokvölgyben, amelynek végén álló kis menedékházban olthatjuk szomjunkat. Rövid pihenőt követően felmegyünk a Szádelői-fennsíkra, ahonnan több helyről is gyönyörű kilátásban lesz részünk a szurdokra. A faluba visszaérve járműveinkkel átmegyünk a Tornai vár alatti parkolóba, majd rövid sétát teszünk a várhoz.
Táv: kb. 7 km
Szintkülönbség: kb. 540 m
Menetidő: kb. 4-5 óra

Túra nehézsége  

Technika: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, fényképezőgép, kb. 25 literes hátizsák.

Létszám

A túra indításához szükséges minimális létszám 6 fő (felnőtt), a maximális 15 fő.

Ár

19.000,- Ft

Gömör-Tornai karszt (Szádelői-völgy)
1 nap

Ár tartalmazza

A túravezetés díját, a vezető(k) utazással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza

Az utazást oda-vissza, a felmerülő parkolási díjat, a belépőjegyek árát, valamint az étkezést és a biztosítást.

Utazás  

Egyéni kiutazás Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni. Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező:

Szállás  

Célszerű előző nap kiutazni, hogy másnap reggel kipihenten és időben indulhassunk túrázni.

Szálláslehetőség: http://szallas-aggtelek.hu/

Biztosítás  

Ehhez a túránkhoz az EUB Nívó utasbiztosítását ajánljuk.

Biztosítást szeretnék kötni

Túravezetők  

Pecsők István

Pecsők István

2002-ben kezdtem el mászni az olasz Júliai-Alpokban, ahol egy menedékházban a 'Rifugio Corsi'-ban dolgoztam. A hely 2,5 óra kapaszkodásra van a legközelebbi parkolótól, és paradicsom a sziklamászók számára. A ház üzemeltetője és barátai (barlangi mentők, hegyivezetők) voltak első oktatóim és mászótársaim. 10 év itt, egyre jobban elkötelezett a mászás iránt, kerestem a lehetőséget, hogy megosszam a benne talált örömömet és tapasztalataimat.
Itthon, már magyar nyelven a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudomyányi Karának Továbbképző Intézetében szereztem hegymászó/sziklamászó sportedzői képzettséget.

Képzettségek:
• Vizsgázott hegymászó
• Hegymászó sportedző - OKJ (Testnevelési Egyetem, 2011)
Tagja az alábbi szervezeteknek:
• Üveghegy Sportegyesület (ÜSE)
• Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK)
• Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSz)
• Oesterreichischer Alpenverein (OeAV)

Szabolcs Zoltán

Szabolcs Zoltán

A hegyek már gyerekkorom óta izgatták a fantáziám, így igyekeztem amint lehetett el is jutni oda, de ténylegesen csak 2003-ban kezdtem el aktívan foglalkozni a mászással. Kezdetben fal- és szikla-, majd a magashegyek megmászásával is megismerkedtem és szerelembe estem. Kezdetben elsősorban az osztrák Alpok sziklafalait vettem célba, de aztán a magasabb régiókban is kipróbáltam magam Ausztria, Olaszország, Svájc, Franciaország 3-4 ezres csúcsain, sokat tanulva a sikerekből és még többet a kudarcokból. Közben elvégeztem a megfelelő tanfolyamokat, hogy vizsgázott hegymászó legyek.

Turos Attila

Turos Attila

1973-ban születtem Siófokon, majd a pécsi egyetemi éveket követően Budapesten telepedtem le. Nős vagyok és egy 10 éves kisfiú apukája. Sportpályafutásom első 30 évében asztaliteniszeztem, majd néhány év hosszútáv és terepfutás után 2013-ban kezdtem hegyet, majd később sziklát mászni. Mászásaim elsősorban az Alpokra és a Tátrára korlátozódtak. Rendszeresen teljesítménytúrázom 20-50 km-es távokon, kül- és belföldön egyaránt.

Képzettségeim:

Alapfokú sziklamászó tanfolyam

Nyári magashegyi tanfolyam

Téli magashegyi tanfolyam

Jégmászó tanfolyam

Tagságaim:

MAHOE

JAMES

OeAV

További információk

Hét (felnőtt) vagy több jelentkező esetén más időpontban is indítjuk a túrát!

Fakultatív programlehetőségek:

Aggteleki Nemzeti Park

www.varak3d.hu
www.hradkrasnahorka.sk
www.gemer.sk
Slovakia.travel
www.ssj.sk
www.gemer.sk