Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Ecuadori vulkánok - Chimborazo 6268 m!
7 nap

Az Ecuadori Köztársaság nevének jelentése spanyolul "Egyenlítő" (a latin ÆQUATOR szóból), mivel az ország az Egyenlítő vonalán fekszik. A Dél-Amerikában viszonylag kicsiny, 272 045 km² területű ország fővárosa Quito, amely az 1970-es években UNESCO világörökségi címet kapott, mert egész Latin-Amerikában az itteni történelmi központ őrizte meg legjobban eredeti jellegét. A város főtere, a Plaza de la Independencia 2850 m magasan fekszik a tengerszint felett, ezzel a világ második legmagasabban fekvő fővárosa. A város mindössze 35 km-re fekszik az Egyenlítőtől délre. Az Egyenlítő helyét jelző emlékművet a helyiek „la mitad del mundo" (a világ közepe) néven ismerik.

Első célpontunk, a Cayambe, Ecuador harmadik legmagasabb hegye, az ecuadori Andok középső ágán, Pinchincha tartományban, Quitótól 70 km-re északkeletre fekvő vulkán. A Cayambe tetején állandó hósapka van. Déli oldalán, 4690 m-en van a legmagasabb pont, amelyen az egyenlítő áthalad és az egyenlítő egyetlen olyan része, amely havon halad végig.

Második célpontunk Ecuador legmagasabb pontja a Chimborazo (6267 m), egy kialudt rétegvulkán az Andokban. A 19. század elejéig a Chimborazót tartották a Föld legmagasabb hegyének. Csúcsa a Föld felszínének legtávolabbra eső pontja a Föld középpontjától, az egyenlítői kidudorodás miatt. Mert bár a Mount Everest csúcsa magasabban van a tengerszinthez képest, a Föld átmérője az Egyenlítőnél nagyobb, mint az Everest szélességén (28°É), ezáltal a tengerszint is „magasabban" van. A Chimborazo csúcsa mindössze 1°-kal van délre az Egyenlítőtől. Ezért annak ellenére, hogy a csúcs 2581 m-rel alacsonyabban van a tengerszinthez képest, 2,1 km-rel távolabb van a Föld középpontjától (6384,4 kilométerre), mint az Everest csúcsa. A Chimborazo magasabb, mint bármely, tőle északra fekvő hegy Amerikában.

Túraprogram

1. nap:
Akklimatizációs túra: Mojanda tavak, Fuya Fuya
Reggel 9 óra körül hagyjuk el quitói szállásunkat, majd mintegy kétórás utazást követően Tabacundo és Cayambe városokat elhagyva érkezünk az első Mojanda tóhoz. Innen kezdjük a túránkat a Fuya Fuya hegyre, miközben gyönyörködünk a természeti látnivalókban. A 4275 méter magas csúcsra érve elfogyasztjuk a magunkkal hozott ebédet, majd kis pihenő után ereszkedünk vissza az Andok egyik csodálatos erdős táján keresztül. Délután 6 óra felé indulunk Otavalóba éjszakai szállásunkra.
2. nap:
Akklimatizációs túra: Otavalo – Imbabura vulkán
A reggeli órákban indulunk Otavalóból a vulkán keleti oldalára, a 3600 méteren fekvő Casha Loma településre, hogy innen másszuk meg az inaktív, 4639m magas Imbabura tűzhányót az északi oldaláról. A mászás nagyjából 5 órát vesz majd igénybe, az ereszkedés pedig várhatóan további 4-et. Délután 5 óra körül indulunk vissza Otavalóba éjszakára.
3. nap:
Otavalo – Cayambe
A két akklimatizációs túrát követően kis pihenőt hagyunk magunknak, és csak ebéd után hagyjuk el Otavalot, hogy elérjük járműveinkkel a 4400 méteres magasságot. Innen mászunk fel a 4600 méteren fekvő menedékházhoz, itt már a teljes felszerelésünket magunkkal cipelve. A menedékháznál egy kicsit pihenünk, majd elsétálunk a közeli gleccserhez, ahol a hegyivezetőnk rövid ismertetőt ad a felszerelések használatáról, a mászás, gleccserjárás módjairól, és az esetleges szükséghelyzetekben tanúsítandó magatartásról. Ezek után visszasétálunk a menedékházhoz, megvacsorázunk, és nyugovóra térünk.
4. nap:
Cayambe
Éjfélkor kelünk és egy korai reggelit követően felkészülünk a csúcsmászásra. Hajnali 1-kor indulunk, és várhatóan 5-6 órát igényel a csúcs megközelítése (5790m). Itt a világ egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk, mielőtt visszaereszkedünk a menedékházhoz. A házban összepakoljuk a felszerelésünket, visszasétálunk az autónkhoz, és elautózunk Machachi-ba a szállásunkra, hogy kigyönyörködjük magunkat a Cotopaxi látványában, és ettől elfáradva éjszakai pihenőre térhessünk.
5. nap:
Banos – Riobamba
Reggeli után elautózunk a Vízesések Útjához. Először a Manto de la Novia vízesést csodálhatjuk meg egy kis felvonózást és 10 perces sétát követően, majd az El Pailon del Diablo vízesés következik, ahová a parkolóból egy 30 perces sétával érünk el. Ebéd után délutáni relaxációként az El Salado Hot Springs hőforrásait látogatjuk meg, ahol úszásra és pihenésre nyílik lehetőségünk. Ezt követően indulunk a szállodánkba, ahol az éjszakát töltjük.
6. nap:
Chimborazo
Reggel korán kelünk és reggelizünk, majd 9 óra körül hagyjuk el éjszakai szállásunkat. Autóba szállva indulunk következő célpontunk, a Chimborazo felé. Elsőként a 4800 méteren fekvő első menedékházat célozzuk meg, majd további 200 méter szintet emelkedve érünk a második, 5000 méteren fekvő menedékházig. Itt elfogyasztjuk a magunkkal hozott ebédet, teszünk egy rövid sétát, ahol a túravezető elismétli számunkra és velünk a biztonsági intézkedéseket, valamint a mászási technikákat. Délután 6-kor vacsorázunk, és hamar nyugovóra térünk.
7. nap:
Chimborazo
Éjfélkor kelünk, gyorsan megreggelizünk, összekészülődünk, és irány a 6267 m magas Whymper csúcs. Várhatóan 7-8 órát vesz majd igénybe a mászás, de nagyon megéri az erőfeszítést: ilyen gyönyörű kilátásunk az Andokra lehet, hogy csak egyszer adódik az életben! További 3-4 óra alatt visszaereszkedünk a menedékházhoz, összepakoljuk a felszerelésünket, és visszautazunk Quitóba.

Túra nehézsége  

Technika: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, termosz, elsősegély csomag, fejlámpa, 35-45 literes hátizsák, túrabot, tartalék élelem, hálózsák, derékalj, sátor. A technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során.

Létszám

2 fő túravezetőnként (angol/spanyol nyelvű), 5 fő felett magyar nyelvű vezetőt is biztosítunk.

Ár

395.000,- Ft.

Az árat 300Ft/USD árfolyamig garantáljuk, ezen árfolyam felett az árváltoztatás jogát fenntartjuk.

Ecuadori vulkánok - Chimborazo 6268 m!
7 nap

Előleg

145.000,- Ft

Fennmaradó összeg

250.000,- Ft

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés és a szervezés díját, a vezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza

A résztvevők kiutazásának, szállásainak és étkezésének költségeit, valamint a biztosítás díját.

Utazás  

Egyéni kiutazás Magyarországról, melyet azonban segítünk koordinálni, hogy lehetőleg egyszerre legyen az érkezés.

Szállás  

Helyi szállókban, menedékházban. A túra folyamán felmerülő szállásköltségek összesen mintegy 350-400 USD-nek megfelelő összeget tesznek ki, mely összeg tartalmazza a teljes ellátás költségét is a túra napjain.

Időjárás

Hegymászásra legalkalmasabb hónapok a december-január-február, illetve a június-szeptemberi időszak. Az aktuális időjárásról itt vagy itt tájékozódhatsz.

Túravezető  

Turos Attila

Turos Attila

1973-ban születtem Siófokon, majd a pécsi egyetemi éveket követően Budapesten telepedtem le. Nős vagyok és egy 10 éves kisfiú apukája. Sportpályafutásom első 30 évében asztaliteniszeztem, majd néhány év hosszútáv és terepfutás után 2013-ban kezdtem hegyet, majd később sziklát mászni. Mászásaim elsősorban az Alpokra és a Tátrára korlátozódtak. Rendszeresen teljesítménytúrázom 20-50 km-es távokon, kül- és belföldön egyaránt.

Képzettségeim:

Alapfokú sziklamászó tanfolyam

Nyári magashegyi tanfolyam

Téli magashegyi tanfolyam

Jégmászó tanfolyam

Tagságaim:

MAHOE

JAMES

OeAV