Hívj minket!
+36 30 135 5898 

Irán: Damavand, 5671 m
9 nap

Az Elburz hegységben található Damavand, a maga 5671 méterével az Ararát (5165 m) és az Elbrusz (5642 m) magasságát is meghaladja. A hegy egész évben, így télen túrasível mászható. A Damavand Irán legmagasabb hegye mellett Ázsia legnagyobb vulkánja is. Vulkáni krátere nemcsak lenyűgöző látvány, de a kráter peremén a tömény kéngázt is érezni lehet, ha pedig mumifikálódott birkákat látunk, már csak néhány lépésre van a csúcs.

Túraprogram

1-2. nap: Utazás repülővel Teheránba, majd busszal Reynehbe
A budapesti Liszt Ferenc repülőtérről indulunk repülőjárattal, és isztambuli vagy moszkvai átszállással a második napon a déli órákban érkezünk Irán fővárosába, a 12 millió lakosú Teheránba.
Innen busszal utazunk tovább Reynehbe (2800 m), ahol az éjszakát egy iráni családnál egyszerű magánszálláson vagy panzióban töltjük.

3. nap: Reyneh – Saheb al Zaman Mosque (3200 m)
Ebédünk elfogyasztását követően szálláshelyünkről indulva egy rövid távot taxival teszünk meg, majd gyalogosan kb. 2-3 óra alatt érünk a 3200 méter magasan található alaptáborba.
Az éjszakát betonépítményben vagy sátrainkban töltjük.

4. nap: Saheb al Zaman Mosque – Bargah Shelter (4200 m)
Az alaptáborból gyalog folytatjuk utunkat a kb. 1000 méteres szintemelkedést leküzdve Bargah Shelter táborhelyig.
Táv: 4 km, a menetidő kb. 5 óra.
Szállásunk betonépítményben vagy sátrainkban lesz.

5. nap: Akklimatizáció a táborhelyünkön
Ezt a napot pihenéssel és kisebb túrákkal töltjük, ismerkedünk a környékkel, továbbá felsétálunk kb. 4800 méterig.
Szállásunk betonépítményben vagy sátorban lesz.

6. nap: Bargah Shelter – Damavand (5671 m) – Bargah Shelter
Hajnali 3 órakor elindulunk a Damavand csúcsára, majd a csúcs meghódítását követően visszatérünk táborunkba.
Táv: 6 km, a menetidő kb. 9 óra.
Szállásunk betonépítményben vagy sátorban lesz.

7. nap: Bargah Shelter – Reyneh
Levonulunk a hegyről, és Reynehben kipihenjük a csúcsmászás fáradalmait.
Az éjszakát magánszálláson töltjük.

8-9. nap: Reyneh – Teherán – Budapest
A kora reggeli órákban busszal Teheránba, majd repülővel Budapestre utazunk.

Figyelem!
Azoknak, akik még többet szeretnének látni Iránból, a Damavand csúcsmászás után lehetőségük lesz 3-6 napos hosszabbításra, melynek során végigjárhatják az ősi perzsa birodalom építészeti csodáit, miközben betekintést nyernek az iráni emberek mindennapi életébe is, mivel a látnivalók (Teherán, Iszfahán, Shiraz, Perszepolisz) helyi közlekedéssel közelíthetők meg. A hosszabbítással kapcsolatos igényeket a jelentkezéssel egyidejűleg előre kell jelezni és egyeztetni a túravezetővel, aki segít a programokkal kapcsolatos tanácsadással, tájékoztatás nyújtásával, a problémamentes és biztonságos felfedező túra lebonyolításhoz szükséges információk rendelkezésre bocsátásával.

Túra nehézsége  

Nehéz hegymászótúra, nehéz gyalogtúrákkal. Bár az út során megmászott hegy semmilyen különös technikai kihívást sem rejt, ellenben számolnunk kell a magasság okozta nehézségekkel.

Technika: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, meleg kesztyű, kamásli, jó túrabakancs, túrabot, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém. Jó, ha van arcmaszk vagy kendő.
Szükséges még derékalj, hálózsák, gázfőző, edények.
Egy kb. 70-80 literes, és egy kisebb, kb. 30 literes hátizsák.

Létszám

A Damavand túra indításához szükséges minimális létszám 6 fő, a maximális 16 fő.

Ár

195.000 Ft

Irán: Damavand, 5671 m
9 nap

Előleg

95.000,- Ft, amely jelentkezéskor esedékes.

Fennmaradó összeg

100.000,- Ft, amely az utazás előtt 30 nappal esedékes.

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés és a szervezés díját, valamint a túravezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit.

Ár nem tartalmazza

Az utazást oda-vissza (a repülőjegy: Budapest – Teherán – Budapest várható költsége az illetékkel együtt 110.000 Ft-tól), a vízumügyintézés díját (kb. 20.000 Ft), a Damavand mászási engedély díját (50 USD), a helyszínen fizetendő költségeket (utazás busszal és taxival, szállás (kb. 20 USD/fő/nap), étkezés), az esetleges belépők és fakultatív programok árát, valamint a védőoltások és az utasbiztosítás díját.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért nem tudunk felelősséget vállalni.

Utazás  

Repülővel, busszal, taxival.

Az indulás és érkezés időpontja néhány (1-5) napot módosulhat a repülőjegyek olcsóbban történő beszerzése miatt, valamint a programtól függően.
Repülés előtt érdemes informálódni, hogy mit lehet felvinni a gépre, stb.

http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott

Vízum: Az útlevélben izraeli bejegyzés nem lehet, és az okmánynak a visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie! A vízumügyintézés 1 hónapot is igénybe vehet! Az iráni vízumot Irán magyarországi nagykövetségén (1143 Budapest, Stefánia út 97., telefon: /06-1/ 460 9260, fax: /06-1/ 460 9430) lehet igényelni. A követség internetes elérhetősége:

http://en.budapest.mfa.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=314&pageid=17104

 

Szállás  

2 éjszaka magánszálláson, 4 éjszaka sátorban, 2 éjszaka repülőn/repülőtéren.

Időjárás

Aktuális időjárás.

Biztosítás  

Mivel a legtöbb biztosítási módozat magassági korlátja 5000 méterig terjed, vagy hegymászásra (ami pl. a 3500 méter tengerszint feletti magasság fölött történő túrázás) – a Szovjetunió utódállamainak kivételével – csak a földrajzi Európa területén vállalja a kockázatviselést, ezért javasoljuk a tevékenységnek megfelelő balesetbiztosítási módozat rajtunk keresztül történő megkötését. Amennyiben érdekel, ennek részleteiről keress minket!

További információk

Kötelező védőoltás nincs, azonban utazás előtt ajánlott beoltatnunk magunkat hastífusz, hepatitisz A és B, valamint diftéria-tetanusz ellen.

A védőoltások az aktuális WHO információktól függenek. Indulás előtt (lehetőleg minél hamarabb) érdemes konzultálni a Nemzetközi Oltóközpont vagy a megyei ÁNTSZ szakembereivel.
Jó, ha van nálunk az út alatt: Diamox (Acetazolamide), Quarelin, Algopyrin, Cataflam, Imodium, Ciprobay, Smekta por, Reasec, Nospa, Brulamycin szemcsepp, C, B6 és B12 vitamin, víztisztító tabletta, izolációs fólia, valamint egészségügyi csomag. Mivel a helyszínen a fűfélék jelentős virágzására lehet számítani, aki pollenallergiában szenved, ne hagyja otthon a gyógyszereit!

A helyi fizetőeszköz az iráni rial (1 USD kb. 32.000 IRR), költőpénznek azonban (új címletű) USA dollárt vagy Eurót célszerű vinni. Bankkártya használatára nincs lehetőség.
Az időeltolódás a magyarországi időhöz képest +1 óra 30 perc!
Az utazás, a szállás és az élelmiszer árak sokkal olcsóbbak, mint nálunk.

A gyalogtúra során lehetőségünk lesz arra, hogy felszerelésünket öszvérek hozzák utánunk (kb. 40 USD/csomag), így mentesülhetünk terheink cipelésétől. A felső táborban (4200 m) található egy menedékház, ahol - mivel a mászó időszakban zsúfolt - némi szerencsével szabad helyre is akadhatunk. Sátorozás során a felső táborban éjszaka mínuszokra is lehet számítani, egyébként a településeken száraz, meleg, nyári idő lesz kb. 25-30 fokkal, de délebbre ettől melegebb is lehet.

A hegyen nem lesz módunk folyóvízzel tisztálkodni, ezért célszerű nedves törlőkendőket és kézfertőtlenítő gélt vinnünk. Egyébiránt a városi és falusi szálláshelyeken mindenhol van lehetőség zuhanyozásra és étkezésre.

Iránban a hivatalos nyelv a perzsa, de a legtöbb helyen beszélik az angol nyelvet.
Az ország civilizált, az arab világhoz képest feltűnő a tisztaság, az utcák rendezettek, szétszórt szemét alig van.
A csapvíz mindenhol iható, és elterjedt az angol WC is.

Mindenhol van mobil térerő, és nagyon sok helyen lehet internetezni. Szálláshelyünkön fel tudjuk tölteni az akkumulátorokat is.

Az iráni átlagember meglepően művelt. Sokkal többet tudnak a mi kultúránkról, mint mi az övékről, emellett nagyon érdeklődőek, barátságosak és segítőkészek.
Az irániak nem arabok, hanem perzsák. Vallásuk az iszlám, annak is a síita ágát követik, tehát nem szunniták.

Fontos!
Az országban alkoholtilalom van, szeszesitalt bevinni szigorúan tilos!

Az öltözködési szabályok a legtöbb iszlám országhoz képest konzervatívabbak, ezeket tiszteletben kell tartani. Férfiaknak a hosszú szárú nadrág ajánlott, a hölgyek részére pedig a bokáig érő szoknya (alatta lehet nadrág), a hosszú ujjú blúz (a csupasz karjuk ne legyen látható) és a fejkendő.

Hasznos információk:

http://www.magy-ir.hu/utazzunk.html
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?iran
http://en.budapest.mfa.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=314&pageid=17104