Hívj minket!
+36 (70) 422 3709 

Mammut RescYou

Farkas Zsolt


Újdonság a piacon a Mammut RescYou mentőeszköze, amely feleslegessé teszi hasadékból mentés során a „bonyolult" húzórendszerek (pl. „Z"-csigarendszer) használatát. A Mammut RescYou egy olyan innovatív mentési eszköz, amelyet arra terveztek, hogy akár magadat (önmentés) vagy a kötélparti másik tagját ki tudd húzni a gleccserhasadékból. Az eszköz elméleti hatékonysága 6:1 (a felhúzáshoz szükséges erő az áldozat testsúlyának hatodrésze), súlya pedig 400 g. Az üzletekben márciustól forgalmazzák 120 Euro-s áron. A forgalmazó gleccsertúrákhoz, sítúrához, expedícióhoz, valamint hegyi vezetők és hegyi mentők számára ajánlja.

Az alábbi videón érdemes megnézni a működését:


Mivel az eszközzel nem rendelkezem és a gyakorlatban sem tudtam még kipróbálni, a videó és a termékleírás alapján a következőket vontam le vele kapcsolatban:

Először a súlya és az ára is soknak tűnt, de utánaszámoltam, és rájöttem, hogy semmivel nem nehezebb és drágább, mint a hatékony (pl. 5:1 arányú áttételes) „Z"-csigarendszer kiépítéséhez szükséges eszközök. Egy Petzl Micro Traxion (85 g), Petzl Tibloc (39 g), Petzl Oscillante csiga (42 g), két OK karabiner (2x75 g), egy hevedergyűrű (kb. 100 g) és esetleg plusz segédkötél összesen kb. 500 grammot tesz ki, árban pedig kevéssel meg is haladja a 120 Eurót.

A Mammut RescYou hátránya, hogy csak arra az egy feladatra (mentés) lehet használni, amelyre tervezték, míg a „Z"-csigarendszer kiépítéséhez szükséges eszközök külön-külön is használhatók, nemcsak hegymászás, hanem pl. barlangászás vagy alpin munkák során is. Ugyanakkor, ha például csak gleccsertúrára (mentési célból) visszük eszközeinket, akkor szinte teljesen mindegy, hogy a hagyományos eszközöket vagy a RescYou-t visszük magunkkal, mivel a „Z" húzórendszer kiépítéséhez szükséges eszközök többségét nagy valószínűséggel túránk során az esetleges mentésen kívül nem fogjuk másra használni.

A RescYou nagy előnye, hogy a mentés során időt takarítunk meg vele, mivel nem kell létrehozni a bonyolult húzórendszert, továbbá nem kell hozzá más eszköz, mint például pruszik, segédmászóeszköz, csigák és karabinerek, ezáltal könnyű a használatának elsajátítása. Másik igen nagy előnye, hogy a kötélen lévő fékezőcsomók esetén a Mammut RescYou átszerelése egyszerű és gyors.

Társmentésnél hátránya, hogy csak egy személy tudja kezelni, így húzni, míg a hagyományos húzórendszernél többen is húzhatják a kötelet, így nagyobb erőt tudnak kifejteni. Emellett egy állítást követően rövidebb kötélszakaszt lehet felhúzni, mint a hagyományos húzórendszereknél. Ugyanakkor az eszköz használatának lehetőségei is behatároltak (a részeit sajnos nem lehet külön-külön használni), ezért ha például társunk a hasadékban éber állapotban van és képes segítséget nyújtani saját felhúzásához, akkor a hagyományos eszközökből tudunk ún. egyszerű csigasort is alkalmazni a mentéshez. Hátránynak tekinthető továbbá, hogy a hagyományos húzórendszer húzási irányát meg lehet fordítani, míg a Mammut RescYou-nál ez nem lehetséges.

A fenti videón nem látható, hogy önmentésnél a hasadék szélén hogyan jutott fel a bajba jutott, ezért nem tudjuk, hogy a gyakorlatban hogyan működik az eszköz a hasadék peremén történő átjutás során.

Az alábbi videón megfigyelhetjük, hogyan történik az önmentés hasadékból hagyományos eszközök segítségével:


Összegezve:
 Ha valaki kizárólag gleccseren történő túrázáshoz szeretne egy hatékony és működését egyszerűen elsajátítható mentőeszközt, azoknak a Mammut RescYou-t ajánlom. A fékezőcsomók egyszerű átszerelése miatt jó hasznát vehetik kezdő és alkalmi gleccsertúrázók, valamint párban túrázók is.

Várom véleményeiteket a Mammut új eszközéről. Szerintetek a ,,Z"-csiga húzórendszer vagy a Mammut RescYou mentőeszköze hatékonyabb a terepen? Te melyiket választanád és miért?