Hívj minket!
+36 (70) 422 3709 

Dolomitok via ferrata (Pomagagnon-, Sextener- és Cristallo-csoport)
5 nap

„Ez a dolomitfelszín egyedülálló a világon. Látványa olyan érzéssel tölt el, mintha idegen bolygón járnék. A kövek e lenyűgöző kertje 200 millió évvel ezelőtt született a tengerek mélyén. Sokan talán azért vonzódunk oly szenvedélyesen ezekhez a hegyekhez, mert olyanok, mintha csak gyermekkori rajzaink keltek volna életre. A Dolomitokba nem pihenni jár az ember... Itt született meg a klasszikus sziklamászás, itt kezdte pályafutását sok híres alpinista, köztük Dibona, Comici, Cassin és Messner.
Az első világháború alatt az osztrák és olasz katonák egyaránt hatalmas erőfeszítéseket tettek, hogy megfigyelés alatt tartsák a Dolomitok csúcsai mentén húzódó határszakaszt. Sok turistaút részben vagy végig régi katonai útvonalon halad. Láthatunk épületromokat, létramaradványokat, barlangokat és fakunyhókat. A Tofana di Rozes több száz méteres alagútjait még ma is használjuk. Természetesen inkább a táj szépsége és a mozgás élménye miatt választjuk ezeket az útvonalakat, hiszen a romok nem annyira jelentősek. Talán nem is túl érdekesek, de mindenképpen elgondolkodtatóak..."

Pascal Sombardier: Dolomitok (Via ferraták az Olasz Alpokban)

Túraprogram

1. nap:
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Cortina d'Ampezzo: kb. 750 km)
Találkozó 18.00-19.00 óra között a város dél-nyugati részén, a „T.Boite" patak mellett található Rocchetta kemping bejárata előtt.
Az éjszakát a kempingben (sátorban) töltjük.

2. nap:
Punta Fiames (2240 m) – Michielli Strobel Ferrata
Ez a ferrata a Cortina d'Ampezzo északi részén található Olympia kemping közeléből indul. Az út első szakasza meredek törmeléklejtőn vezet, majd utunk nagy részét széles párkányokon tesszük meg. A csúcs előtt egy meredek kitett szakasz vár még ránk. Fentről ragyogó panorámában gyönyörködhetünk. Pihenést követően egy meredek törmeléklejtőn ereszkedünk le autóinkhoz.
Menetidő: kb. 6-7 óra
Szállás: kempingben

3. nap:
Innerkofler és Forcelle út – Monte Paterno (Paternkofel, 2744 m)
Szálláshelyünkről reggel indulunk járműveinkkel. Az Auronzó menedékházig (2320 m) fizetős műúton megyünk, majd a Dolomitok egyik legismertebb és legszebb területéhez, a Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen vagy Három Csúcs) lábához érkezünk. Innen gyalog folytatjuk utunkat.
Az út a parkolótól 1 óra a Locatelli menedékházig (Drei Zinnen Hütte, 2405 m), és 1 óra 30 perc a Luka-Innerkofler úton a Monte Paterno csúcsáig. Visszafelé 1 óra a Forcelle út, majd innen további 1 óra a parkolóig.
Menetidő: 4 óra 30 perc (+ 2 óra, ha meg szeretnénk mászni a Torre di Toblint)
Szállás: kempingben

4. nap:
Cristallo di Mezzo (3154 m) – Ivano Dibona út
Kora reggel indulunk, és kb. 1/2 óra autózást követően érkezünk a Tre Croci hágón található parkolóba. Innen két egymást követő felvonóval megyünk fel a 2918 m magasan található Lorenzi menedékházhoz. Innen a Marino Bianchi ferratán felmegyünk a közelben lévő Cima di Mezzo 3154 méter magas csúcsára. A már megismert úton visszatérünk a házhoz, majd a menedékháztól nem messze lévő, a Dolomitok leghosszabb (a Cliffhanger című amerikai filmből ismert), 27 méteres függőhídján átsétálva, és a hegygerincet követve néhány romos katonai létesítményt hagyunk magunk mögött. Hamarosan elérjük a Forcella Padeont. Itt egy bivakházzá alakított katonai épület áll (Buffa di Perrero, 2760 m). Rövid pihenő után a megtett úton visszamegyünk a Lorenzi menedékházhoz, ahonnan felvonóval, majd gyalog jutunk vissza autóinkhoz.
Menetidő: kb. 8 óra
Szállás: kempingben

5. nap:
A reggeli sátorbontás és összepakolás után egyénileg utazunk haza Magyarországra.

Az időjárás és a társaság erőnlétének függvényében a túrák sorrendisége változhat!

Túra nehézsége  

Michielli Strobel (C, I+), Torre di Toblin (C), Monte Paterno (B, I), Forcelle (A/B), Marino Bianchi (C), Ivano Dibona (B)

Kondíció: wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw wolf paw

Szükséges felszerelés

Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, fejlámpa, kb. 30 literes hátizsák, sátor, hálózsák, derékalj, túrabot.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!

Létszám

A via ferrata túra indításához szükséges minimális létszám 5 fő, a maximális 7 fő.

Ár

63.000,- Ft

Dolomitok via ferrata (Pomagagnon-, Sextener- és Cristallo-csoport)
5 nap

Ár tartalmazza

A hegyi vezetés díját, a túravezető(k) felvonóval és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, a technikai felszerelés bérleti díját.

Ár nem tartalmazza

A résztvevők útiköltségét, a túravezető útiköltségét (a túravezető is az utasokkal utazik ki a telekocsi rendszerben, azonban a ráeső költségeket az utasok állják), a felmerülő parkolások díját,  a fizetős út díját, a felvonók díját, a szállás költségét, valamint az étkezést és a biztosítást. Az utazás költsége oda-vissza (az üzemanyagköltség /Budapest – Cortina d'Ampezzo – Budapest: kb. 1500 km/, és az autópályadíjak) összesen kb. 50.000 Ft/autó. A szállásköltség kb. 15-20 EUR/fő/éj.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért a TrekWolf Kft. nem tud felelősséget vállalni.

Utazás  

Kiutazás egyénileg Magyarországról. A legcélszerűbb autóval kiutazni (Budapest – Cortina d'Ampezzo: kb. 750 km). Ha valaki egyedül utazna vagy éppen nincs autója, azokat igyekszünk „összehozni", az egyazon autóban ülők pedig elosztják egymás közt az utazás költségeit.

Útvonaltervező:

Szállás  

4 éjszaka Cortina d'Ampezzo város dél-nyugati részén, a „T.Boite" patak mellett található „Rocchetta" nevű kempingben, saját sátrainkban. A kemping területén tiszta és kulturált vizesblokk található. Internet hozzáférés, valamint mosási és szárítási lehetőség is van, amit külön térítés ellenében használhatunk. A kemping rendelkezik egy kis élelmiszer üzlettel, de a közelben étterem is található.
Az általunk feltüntetett szálláslehetőség csak ajánlás, attól színvonalasabb szállást is választhatsz, ebben az esetben azonban a szállásfoglalást egyedi igényeidnek megfelelően már Neked kell intézned. A lényeg, hogy a találkozási ponton a kiírás, vagy a túravezetővel egyeztetett időpontban ott legyél.

Időjárás

Időjárás

Biztosítás  

Ehhez a túránkhoz az EUB Nívó, vagy Top utasbiztosítását ajánljuk Sport Extra kiegészítéssel.

Sport-Extra biztosítást szeretnék kötni

Túravezetők  

Beke Attila

Beke Attila

Attila 1976-os születésű, nős, egy kisfiú édesapja. Eddigi „túrapályafutása" során az Alpok több csúcsán járt már, többször volt a Kaukázusban is, de legfantasztikusabb élményének az Ugandában található Ruwenzori megmászását tartja. Attilával leggyakrabban az alpesi mászások alkalmával és a via ferrata programoknál találkozhatsz.

Képzettségek:

  • Alapfokú sziklamászó vizsga (2003)
  • Téli magashegyi tanfolyam (2003)
  • Ipari alpinista vizsga (2003)
  • Elsősegélynyújtó tanfolyam (EFR CPR és First Aid)

Tagja az alábbi szervezeteknek:

  • Oesterreichischer Alpenverein (OeAV)

Elérhetőség:

Pádár Béla

Pádár Béla

1972-ben születtem, családommal Budapesten élek. 25 éve mászom hegyeket az Alpokban és a Magas-Tátrában. 1998-ban elvégeztem az alapfokú hegymászó tanfolyamot. Idehaza és a Rax-Alpokban sziklát, három-négyezres hegyeken mixmászásokat, télen a Magas-Tátrában és a Júliai-Alpokban jégmászásokat csináltam. Oesterreichischer Alpenverein (OeAV) tag vagyok.

Legemlékezetesebb élményem a Mont Blanc megmászása az olasz normál útvonalon, valamint télen a Magas-Tátrában található Fonatos jégfalnak mászása. A Trekwolffal elsősorban Szlovéniába, az Alpokba és a Tátrába vezetek túrákat.

További információk

Csoportoknak (minimum 5 fő) megállapodás alapján más időpontban is indítjuk a via ferrata túrát.

Térkép:
TABACCO, 1:25 000 Nr. 03 Cortina d'Ampezzo E Dolomiti Ampezzane
TABACCO, 1:25 000 Nr. 010 Dolomiti Di Sesto Sextener Dolomiten

Irodalom:
Pascal Sombardier: Dolomitok (Via ferraták az Olasz Alpokban)
Christjan Ladurner: Klettersteige für Einsteiger (Südtirol-Dolomiten-Gardasee)
Klettersteig-Atlas, Band 2: Italien Nord (2009., Schall-Verlag)